Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästkrönika: Ojämlikheten ökar när vi tappar mark

Inom vänstern är det populärt att skylla dagens ökade klassklyftor på nyliberalismen.
Publicerad 14 juni 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
När länder som Kina gör framsteg sker en inkomstomfördelning och vi halkar efter. Bild: Shanghai skyline.
När länder som Kina gör framsteg sker en inkomstomfördelning och vi halkar efter. Bild: Shanghai skyline.Foto: Heiko, Junge

Och eftersom den nyliberala politiken påstås ha bedrivits av såväl socialdemokratiska som borgerliga regeringar anses de ökade klyftorna förklara högerpopulismen.

Visst spelar det nyliberala tänkandet roll. Men som Marx sa: Den ideologiska överbyggnaden formas mer av produktivkrafters och produktionsförhållandens ”spontana” krafter än tvärtom. Här kommer min superkorta historieskrivning:

Annons

Expansionen från krigsslutet 1945 och fram till slutet av 60-talet byggde på billig olja och massbilism parat med ett stort återuppbyggnadsbehov. Dollarmyntfoten gav stabilitet åt en växande världshandel. Att kredit- och valutaregleringar behölls gav utrymme för nationell efterfrågestyrning i Keynes anda.

När dollarn svämmade över alla bräddar och Nixon i augusti 1971 tvangs släppa dollarns pris i guld blev valuta- och finansmarknaderna som hela havet stormar. Valutatransaktionerna växte från nivån 10 kronor per dag och världsmedborgare 1971 till tusenfalt mer. En vilt växande gränslös finansmarknad tvang fram en politik som anpassade sig till kapitalmaktens krav.

Som Rudolf Meidner uttryckte det när han presenterade löntagarfonderna 1975: Antingen rör vi oss mot kapitalet, eller rör sig kapitalet mot oss. Fonderna försvann. Kapitalmakten tog över.

Efter 1980 har klassklyftorna ökat kraftigt i nästan alla nationalstater. Regeringars politiska färg verkar ha spelat en liten roll. Arbetarklass och medelklass i Europa och Nordamerika tappade mark i den globala inkomstomfördelningen.

Vinnarna blev dels de inhemska superrika, dels ett par tre miljarder kineser, indier med flera som lyftes upp från att ha varit en global underklass till en global medelklass.

”Arbetarklass och medelklass i Europa och Nordamerika tappade mark i den globala inkomstomfördelningen.”
Johan Lönnroth

Den mellanstatliga utjämningen var så kraftig att den överflyglade de ökade inomstatliga klassklyftorna. Detta var första gången sedan den industriella revolutionen som den globala jämlikheten ökade.

Denna globala inkomstomfördelning är huvudförklaringen till den nya högerns framgångar i USA och Europa. Inte så konstigt att figurer som Trump fick gehör då han sa att han skulle göra America great again och skyllde problemen på kineserna. Liksom brexitörerna när de väckte drömmen om det återupprättade imperiet. Och som Jimmy Åkesson när han talar om att återupprätta Per Albins folkhem.

Vad göra? Jag hoppas få återkomma till det.

Johan Lönnroth, tidigare vice partiledare för vänsterpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons