GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gästkrönika: Regnar det manna ska alla ha sked

Jag anser inte att de mest förmögna i landet besitter kompetens eller idéer för att skapa den ekonomiska tillväxt som är nödvändig inför framtiden.
När det regnar manna stå de fattiga utan skedar ... så kan vi inte ha det!
När det regnar manna stå de fattiga utan skedar ... så kan vi inte ha det!
Foto: Jessica Gow/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Det är inte rimligt att med självklarhet koppla rikedom till samhällsnytta och kompetens. Ensidigt gynnande av de rikaste är inte den självklara vägen till ekonomisk framgång. Men tittar man på utvecklingen i Sverige under de senaste decennierna kan man tro att så är fallet.

Från tid till annan lanseras den typen teorier. ”Pengar beviljas eliten i förhoppning att det ska sippra ned till de behövande” har det hetat litet ironiskt. Så resonerar för övrigt de som är helt ointresserade av att bekämpa ekonomiska klyftor. Självklart finns detta sätt att betrakta tillvaron väl representerat inom svensk höger. Det är bara det att man inte så gärna vill tala öppet om det.

När det sedan dyker upp krav på en ökad jämlikhet så blir ofta svaret att mot bättre vetande hitta ett sätt att ställa småsparare mot stora stygga staten. I praktiken blir det den första försvarslinjen för att de med de verkligt stora inkomsterna och förmögenheterna inte i ökad utsträckning ska behöva bidra till skolan, vården och omsorgen. Och i den propagandan så brukar det vara helt tillåtet att desinformera om avsikterna bakom eventuella förslag.

Ytterst handlar det ju om att skydda de mest välbeställdas förmögenheter. Så ser den krassa verkligheten ut bakom det faktum att Reinfeldt under högeralliansåren avskaffade den offentliga redovisningen av förmögenheter. Förmodligen var det så att de mer välbeställda uppfattade det som integritetskränkande om den breda allmänheten kunde ta del av verklighetens realiteter. När historien om de så kallade jobbskatteavdragen ska sammanfattas kan man med lätthet konstatera att storkovan gick till de mest välbeställda.

Sverige har idag cirka 200 miljardärer. Vårt land ett av de tio länder i världen med mest miljardärer. Mellan 1995 och 2019 kan vi konstatera den rikaste 100-delen av svensk befolkning ökat sina inkomster med 300 procent. Toppen i inkomstligan har dragit ifrån medan botten halkat efter. Denna utveckling förstärktes tydligt under de år som högeralliansen regerade. Den rikaste procenten av landets befolkning har fördubblat sin andel av landets samlade inkomster till att nu utgöra sju procent.

"Vi kan inte ha ett samhälle som fungerar så här: När det regnar manna från himlen så har den fattige ingen sked! "

Produktion, jobb och exportinkomster skapas av idéer, innovationskraft och hårt arbete. Kapitalet ska arbeta och bidra till framtidens arbete och trygghet. Med tanke på att förmögenheterna ytterst skapas av många människors arbete så är det rimligt. Därför ska också arbetets frukter fördelas rättvist. Att samla förmögenhet är inte detsamma som produktivitet.

Vi kan inte ha ett samhälle som fungerar så här: När det regnar manna från himlen så har den fattige ingen sked! Det är faktiskt mycket rimligt att de välbeställda avstår en del för att vården och skolan ska bli bättre.

Peter Hultqvist, Socialdemokraterna

Läs mer