GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Lars Ohly: Gästkrönika: (S)kicklighet och strategiskt tänkande saknas

Det är klart att misstroendet i riksdagen markerar något nytt. Frågan är vad detta nya egentligen består i.
Lars Ohly
Publicerad 22 juni 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. politiska etikett är .
Göran Persson, en förhandlingsskicklig buffel.
Göran Persson, en förhandlingsskicklig buffel.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Man skulle ju kunna önska sig en ny politisk ton som uteslöt lurendrejeri och direkta lögner. Tyvärr är det väldigt lite som tyder på en förändring i den riktningen.

Det värsta exemplet de senaste veckorna måste vara när Annie Lööf och Stefan Löfven på en presskonferens låtsades gå Vänsterpartiet till mötes genom att tillåta att Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen fick förhandla – men under förutsättning att förhandlingarna kom fram till att centerns och liberalernas bostadspolitiska krav var de bästa.

Skulle förhandlingarna gå i en annan riktning så skulle de genast ogiltigförklaras för att istället ersättas med lagstiftning i enlighet med januariavtalets krav. ”Vi är beredda att låta parterna lägga fram ett förslag i linje med det vi önskar” som Nyamko Sabuni så finurligt uttryckte det.

Det utspelet var en enda lång förolämpning mot väljarna, mot Vänsterpartiet och mot parlamentarismen som system. Tondövhet, medvetna missförstånd och försök att lura väljarna är inte smickrande för Lööfs, Sabunis och Löfvens partier.

Det märkliga med dagens regeringskris är att den är så offentlig. Kriser i samarbeten mellan partier är legio, bara en bråkdel av alla sprickor och motsättningar brukar nå fram till allmänheten.

Göran Persson har ett välförtjänt rykte av att vara bufflig. HSB – han som bestämmer – var inte ett öknamn taget ur luften. Persson gillade att köra med människor och spelade ibland rollen som skolgårdsmobbaren som växte av att förminska andra.

Ett mindre känt drag i Göran Perssons personlighet är hans förmåga att lösa konflikter utan att någon part behövde känna sig som förlorare. Det berodde inte på att Persson var mer välvilligt inställd till de partier han tvingades samarbeta med. Däremot var han en mästare i att läsa av situationer och förutspå konsekvenser av olika sätt att hantera en kris.

Han var helt enkelt förberedd och hade kollat upp alla utgångar innan han satte sig i förhandlingar.

”Ett mindre känt drag i Göran Perssons personlighet är hans förmåga att lösa konflikter utan att någon part behövde känna sig som förlorare.”
Lars Ohly

Detta element av skicklighet och strategiskt tänkande saknas nu i regeringens hantering av sitt regeringsunderlag. Det går inte att ge två partier mängder av politiska framgångar, låta två andra partier dela på ministerposterna och sedan kallt räkna med att det femte partiet i underlaget ska acceptera rollen som dörrmatta. Då slutar det förr eller senare med att regeringschefen själv förnedras.

Lars Ohly, tidigare partiledare för Vänsterpartiet