GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Peter Östling: Gästkrönika: Säg aldrig aldrig

Vad och varför - före - hur och hur mycket, är ordningen för den försvarspolitiska beredningen. År 2007 ansåg inte försvarsminister Mikael Odenberg (M) att man följde den och avgick
Peter Östling
Försvaret • Publicerad 1 augusti 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Om man inte ägnar sig åt terrorism behöver man inte vara orolig, säger statsminister Magdalena Andersson ...
Om man inte ägnar sig åt terrorism behöver man inte vara orolig, säger statsminister Magdalena Andersson ...Foto: David Johansson

År 2022 är ordningen inte så viktig längre, försvarsanslaget ”ska” upp till 2 %. ”Det handlar inte om pengar” säger Mikael Damberg (S), i DN (10 mars). Officiellt handlade det inte om NATO heller (för den analysen var inte klar och medlemskap kunde vara destabiliserande, enligt försvarsministern och statsministern ett par veckor in i kriget.

Oavsett det motverkade syftet och kostnaden, att Natos Artikel 5 aldrig har prövats och tidigare kompakt motstånd, stod regeringens avsikt klar redan i februari. Beslutet sjanghajades omgående i relationerna med Natos större medlemsländer, ordförandeland och Finland; nycklar med enorma vridmoment. Ambivalens undertrycktes som farligt. En skenbar analys och beslutsprocess konstruerades, som även ”övertygade” försvarsministern. Det var inte kappans fel att vinden vände!

Att man inte tog högersvängen i ytterkurvan med höjd blick istället för det snäva innerspåret i detta ögonblickets tyranni, överrumplade alla, inte minst den bombliberala opposition som förlorade sitt eget initiativ.

”Att man inte tog högersvängen i ytterkurvan med höjd blick istället för det snäva innerspåret i detta ögonblickets tyranni, överrumplade alla, inte minst den bombliberala opposition som förlorade sitt eget initiativ.”
Peter Östling

Två procent av BNP är ungefär 125 miljarder SEK (2022). Historiskt är det inte mycket. Under VK II var försvarets andel av BNP 10 - 12 % och den har sedan fallit ända ned till 1 %. Idag är den 1.25 % (FOI). Inom NATO är det bara 10 av 30 medlemsstater som klarar spärren. Fem stater har liknande andel av BNP som Sverige, Luxemburg har 0.64, Island 0. I skenet av detta blir innerkurvan mot 2 %-målet än märkligare, fast det handlade ju inte om pengarna utan om att Ryssland inte skulle bestämma vår utrikes- och säkerhetspolitik.

Turkiets diktator Erdogan får göra det i stället, oavsett att enorm rättsosäkerhet, tystande av oliktänkare och kritiker, livstidsdomar och tortyr är typiska för denna pariastat till ”demokrati”. Särskilt allvarligt är att staten på svepande grunder avgör vilka åsikter som är olagliga och vem som är terrorist. 73 sådana finns i Sverige och dessa har vi lovat utlämna, något som Morgan Johansson (S) inte tillbakavisar (SVT, 1 juli).

Och ”om man inte ägnar sig åt terrorism behöver man inte vara orolig”, konstaterar statsministern (Aftonbladet, 29 juni). Ett häpnadsväckande naivt uttalande som även avslöjar den hopplösa förhandlingsposition vi försatt oss i.

Sanningen är tidens barn, vi får se vad den säger när den har vuxit upp!

Peter Östling