GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Gästkrönika: Säg som det är!

Så kom den då. Rapporten från FN:s klimatpanel. Medierna hakade på. Informationen strömmar genom samhället några korta ögonblick.
Publicerad 27 augusti 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Säg som det är, skriver förre miljöpartistiske språkröret Birger Schlaug apropå klimathotet.
Säg som det är, skriver förre miljöpartistiske språkröret Birger Schlaug apropå klimathotet.Foto: Leif R Jansson / TT

Kunskapen som stannar kvar är måttlig. För i nästa stund gläds samma medier att resebranschen ser ut att komma igång igen, att försäljningen av kläder och skor ökar starkt samt att tillväxten tar fart igen.

Något av det mest bisarra som inträffat är när inslag från bränderna i Grekland följs av det glada beskedet att flygresor, till bland annat Grekland, kommit igång efter pandemin.

”Något av det mest bisarra som inträffat är när inslag från bränderna i Grekland följs av det glada beskedet att flygresor, till bland annat Grekland, kommit igång efter pandemin.”
Birger Schlaug

Det är då, just då, jag undrar om det var ironi när vi kom på att kalla oss människor för Homo Sapiens (den visa människan).

Vi har väldigt svårt att ta till oss besvärliga sanningar. Som exempelvis att vi genom eget agerande håller på att pungslå planeten på naturresurser samtidigt som vi eldar på temperaturen. Men jävlar vad vi kan hålla igång den ekonomiska tillväxten!

Hur blev det så här? Hur kommer det sig att vi inte förmår ta in vad forskarna sagt i över 30 år? Ett av alla skäl är att vi hör det vi vill höra. Säger Per Bolund och Stefan Löfven att vi i Sverige ligger i fronten när det gäller klimatet så vill vi gärna tro det – och då är det ju lätt säga att det de andras tur att göra nåt nu.

Om vi sedan råkar få syn på den globala statistik om visar att vi i vårt land tillhör de som gör allra störst negativ påverkan på planeten genom vårt sätt att konsumera så är det ju lättast att blunda och tänka på Bolund och Löfven.

Jag tror att det enda som kan få oss att begripa vad det handlar om är att säga som det är. Politiker har svårt för det. Det är ju att erkänna att de gjort för lite. Och hur ska väljare få ihop det om politiker ena dagen säger att ”vi är världsledande” och ”ligger i fronten” om samma politiker sedan skruvar åt skatter och lagstiftning som känns besvärande och obekväma?

Det finns en strategi från många som deltar i klimatdebatten att ”inte skrämma skiten ur folk” (citat från klimatdebattör). Sådant kan nämligen leda till handlingsförlamning, ge känslan av att allt ändå är för sent. Det är den dummaste strategi som finns. Säg som det är.

När en av de mest tongivande experterna (Johan Rockström) häromåret äntligen meddelade världen att det faktiskt inte finns belägg för att ”grön tillväxt är ett önsketänkande utan empiriskt stöd” så öppnades en lucka där förståelse av sammanhang skulle kunna sippra in. Så här: Om vi ser på BNP som en hink så behöver innehåller i den där hinken blir grönare.

Att däremot sträva efter ekonomisk tillväxt innebär att hinken för varje år måste bli större. Just nu borde vi ägna all kraft åt det förstnämnda. För tiden är knapp. För att vi inte skall ställa till total kaos på vårt hem i kosmos.

Tja, det är ju det FN:s klimatpanel egentligen säger. Inget nytt. Mer än för de som vägrat höra. Eller för de som hör men sedan flyter med i informationsflödet där kunskap inte hinner fästa innan flödet sköljt bort den.

Ingen politiker, ledarskribent eller kulturkändis nämnd. Men heller inte glömd. Så ni bara vet.

Birger Schlaug, författare och tidigare språkrör för Miljöpartiet.