GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Gästkrönika: Valfebern kommer att grassera

Varför handlar inte valrörelsen om de frågor som ligger väljarna närmast nämligen att inflationen är den högsta på 47 år och att det allra nödvändigaste maten på bordet har på 7 månader ökat med 10 procent?
Miljarder • Publicerad 4 augusti 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Hur många miljarder kostar det att ha en borgerlig finansminister?
Hur många miljarder kostar det att ha en borgerlig finansminister?Foto: Henrik Montgomery/TT

Basvaror som ost, ägg och mjölk har gått upp med 22 procent. Särskilt frågar sig också väljarna vad som kan göras när det avslöjas att en del livsmedelsproducenter i krigets spår passade på att höja priserna med mer än vad som var motiverat av krisläget. Varför har priset på kycklingfilé gått upp med hela 27 procent?

”Har vi inte haft nog med sådana borgerliga finansministrar som gång efter gång lämnat efter sig rekordstora underskott i 100-miljardersklassen?”
Jan G Andersson

Nej, istället skriver moderaterna med Ulf Kristersson långa artiklar om att kärnkraften och inget annat än kärnkraften är den stora välsignelsen. Väljarna är nog mera intresserade av hur de ska klara den kommande vinterns elräkningar än att få reda på hur många kärnkraftsreaktorer som är igång om 10 år. Speciellt som det talas om att elnotan blir dyrare än den gångna vinterns. Det har antytts av energiministern att det kanske blir så att det måste till subventioner till hushållen också i vinter, då det kostade staten 6 miljarder.

Samtidigt har han varslat för elransonering och t o m korta avstängningar. Den allt kärvare verkligheten förstärks att världsekonomin är på nedgång och det är några kärva år framför oss, särskilt för ett land som Sverige som är starkare beroende av exporten än andra.

Kriget i Ukraina ser ut att bli ett utdraget skyttegravselände, men de dystra framtidsutsikterna kommer inte att avspeglas i den valrörelse som nu drar igång på allvar. Då kommer miljardlöftena att flöda och lovas att vi kommer att fortsätta leva i den bästa av världar. Valfebern kommer att grassera som i förra valrörelsens sista vecka, då det utställdes gåvor till väljarna för 10 miljarder utan att det någonstans talades om varifrån pengarna ska tas.

Tonläget anslogs av moderaternas finanstalesman Elisabeth Svantesson som påstod att det behövs ingen skattehöjning för att betala den fördubblade försvarsnotan som kommer att uppgå till 120 miljarder om året. Det tror hon sig klara med att spara litet här och där i budgeten och dra in framtidsprojekt som ännu inte finns, men när man vill spara på luftslott är man förpassad till sagornas värld.

Har vi inte haft nog med sådana borgerliga finansministrar som gång efter gång lämnat efter sig rekordstora underskott i 100-miljardersklassen?

Jan G Andersson, fd chefredaktör Östra Småland