Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästledare: Att ”gilla olika” förpliktigar

Vänstern är för mångfald och ett samhälle som hyllar olikheter, högern är mindre tolerant och vill ha likriktning. Det är en vanlig bild av skillnaderna i politiken, framförallt hos dem som själva står till vänster. Men vad händer när goda värderingar krockar med mångfalden? Folk som ”gillar olika” behöver tänka igenom vad pluralismen innebär.
Mångfald • Publicerad 29 juli 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Författaren, artisten och dramatikern Jonas Gardell. Arkivfoto.
Författaren, artisten och dramatikern Jonas Gardell. Arkivfoto.

På Centerpartiets stämma för tre år sedan beslutade partiet att driva ett förbud av omskärelse av pojkar. Beslutet, som skedde mot partiledningens vilja, motiverades med barns rättigheter. Om centerbeslutet blivit lag hade den judiska seden att omskära pojkar brit mila förbjudits, tillsammans med den muslimska motsvarigheten.

Partiledaren Annie Lööf tog avstånd ifrån partiets ställningstagande och på stämman ifjol bytte Centern ståndpunkt. I ett anförande till delegaterna sa vice partiledaren Anders W Jonsson (som också är barnläkare) att ”för två år sedan så hade vi en debatt och vi fattade ett beslut som gjorde många av våra vänner och sympatisörer förvånade, besvikna och rent av sorgsna. I dag ber jag er att fatta ett beslut som kan läka de såren.”

Annons

Hur kunde Centern, ett parti som vill stå främst i kampen mot rasism och för mångfald, landa i ett beslut som inneburit ett förbud mot traditionellt judiskt liv i Sverige? Beslutet illustrerar att även progressiva människor kan bli ett mot mångfald och pluralism.

I Expressen (16/7) rasar författaren och artisten Jonas Gardell mot muslimska samfund som sysslar med så kallad omvändelseterapi av homosexuella. Han har rätt i att detta är ett förkastligt bruk.

”Sverige är redan ett mångkulturellt land och det kommer inte att förändras, hur mycket partier som Sverigedemokraterna än lovar det.”
Joel Stade

Gardell kräver bland annat tydligare demokratikrav på samfund som söker statliga bidrag. Det är rimligt. Men sen tar han ett steg för långt. ”Man måste helt enkelt förändras” skriver han om konservativa muslimska ledare. Men sådana krav kan inte riktas på ledare i frivilliga sammanslutningar. Det måste få finnas sammanhang med andra värderingar än de som råder i resten av samhället.

De här krockarna mellan progressiva värderingar och olika minoriteter som inte delar dem kommer inte att försvinna. Sverige är redan ett mångkulturellt land och det kommer inte att förändras, hur mycket partier som Sverigedemokraterna än lovar det.

Somligt kan aldrig accepteras, så som hedersvåld och kvinnlig könsstympning. Men ett medicinskt ofarligt ingrepp som brit mila måste få förekomma i Sverige och konservativa religiösa samfund måste få existera.

På Facebook har 464 000 personer gillat kampanjen Vi gillar olika. Kampanjen, som tidningen Aftonbladet skapade kring valet 2010, är en protest mot Sverigedemokraterna och stöd för mångfald och pluralism.

Att ta ställning för att ”gilla olika” förpliktigar. Progressiva människor måste klara att stå för sina värderingar och samtidigt tolerera att alla i samhället inte delar dem. Det är det ”gilla olika” betyder – att acceptera individer och sammanhang som är annorlunda.

Att söka fördriva allt som inte passar de progressiva värderingarna riskerar att bli totalitärt.

Joel StadeSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons