Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästledare: Nu räcker det!

Det finns ingen arbetsplats i Sverige som, likt skolan, utsätts för så mycket förändring och politisk inblandning.
Skolan • Publicerad 24 september 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Dags för en ny betygsreform? Den tredje på 15 år i så fall ...
Dags för en ny betygsreform? Den tredje på 15 år i så fall ...Foto: Anders Wiklund/TT

Den ena reformen avlöser den andra, och från en mandatperiod till nästa omformas skolväsendet. Det har blivit ett slagfält för politiska ideologier. Vi som arbetar på golvet får hantera konsekvenserna av dessa ständiga experiment, medan beslutsfattarna på toppen fortsätter att experimentera och plocka politiska poäng.

Jag skulle vilja se den arbetsmarknadsminister som går in i ett stort företag och instruerar civilingenjörerna i hur de ska utveckla ny teknik för att leda företaget framåt. Eller att sjukvårdsministern skulle sätta sig ner på en läkarkonferens och berätta för läkarna hur de ska ställa diagnoser och genomföra behandlingar.

Annons

Men av någon anledning är det helt accepterat för politiker—utan pedagogisk bakgrund—att kliva in och tala om för oss lärare hur vi ska utbilda framtidens medborgare.

Under min relativt korta karriär inom skolan har jag redan hunnit byta läroplan tre gånger och betygssystem två gånger. Nu ryktas det om att ännu en förändring är på väg, när det nuvarande betygssystemet ska skrotas till förmån för ett nytt 1–10-system, alltså, den tredje stora betygsreformen på under 15 år.

Dessutom planerade alliansregeringen att genomföra en helt ovetenskaplig reform för att skrota förskoleklassen och införa en ny 1–10-grundskola.

Efter mina relativt ynka 15 år i yrket känner jag mig redan reformtrött. Det tar tid att implementera förändringar, och vi börjar först nu, efter nästan tio år, att känna oss någorlunda trygga med det nuvarande betygssystemet.

För bara två år sedan genomförde vi dessutom omfattande utbildningar om betyg och bedömning inför den nya läroplanen som kom 2022, och nu står vi återigen inför en stor förändring. Det tar tid att anpassa sig till nya system, och vi pedagoger hinner knappt landa i en förändring innan nästa rullar in.

Kanske är dags att låta vetenskapen, och inte politiken, styra skolan. Kanske är det till och med dags att låta oss pedagoger, skolledare, forskare och didaktiker, med vår professionella kunskap och erfarenhet, forma och utveckla skolan.

Politiker, som ofta saknar pedagogisk erfarenhet, behöver ge oss lärare förtroendet och utrymmet att arbeta långsiktigt och stabilt.

”Politiker, som ofta saknar pedagogisk erfarenhet, behöver ge oss lärare förtroendet och utrymmet att arbeta långsiktigt och stabilt.”
Simon Fuglsang

Snälla rara, låt oss pedagoger och elever andas och ge oss möjligheten att skapa en hållbar och välfungerande skola, utan ständiga ingrepp uppifrån. Tack.

Simon Fuglsang
Annons
Annons
Annons
Annons