Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästledare: "Saknad", en bok också om Ronneby

Finns det någon plats för nostalgi i ett land som hellre ser framåt än bakåt? Vad ska vi göra med saknaden av ett Sverige som aldrig kommer tillbaka, förändrat i grunden av invandring och teknikutveckling?
Nostalgi • Publicerad 12 augusti 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Författarna Cecilia Garme och Katarina Barrling har skrivit boken ”Saknad” som skulle ha kunnat handla om Ronneby.
Författarna Cecilia Garme och Katarina Barrling har skrivit boken ”Saknad” som skulle ha kunnat handla om Ronneby.Foto: Pressbild/Mondial

I boken ”Saknad” menar författarna att vi måste erkänna känslor av längtan och förlust för att förstå vilka vi är och för att komma vidare.

”Jag flyger ofta över den svenska landsbygden och det skulle jag vilja råda fler att göra. Där finns oändliga fält och skogar. Där finns mer plats än man kan föreställa sig. De som hävdar att landet är fullt, de bör visa var det är fullt.” Orden fälldes av Fredrik Reinfeldt (M) i en intervju om den svenska migrationspolitiken med den danska tidningen Politiken i december 2014.

Annons

Oändliga fält och skogar. Gott om plats. Bara framtid, ingen historia.

Den här mentaliteten har varit vanlig bland svenska makthavare, men den överlevde inte tvärbromsningen under migrationskrisen ett år efter Reinfeldts intervju.

I boken ”Saknad, På spaning efter landet inom oss” (Mondial förlag) undersöker författarna Katarina Barrling och Cecilia Garme, båda disputerade statsvetare, känslor och stämningar i ett förändrat Sverige. Det är en bildad och reflekterande essä, fullmatad med referenser till forskning och litteratur.

Författarna har två viktiga poänger. Det ena är att människors syn på invandring handlar mindre om värderingar och mer om perspektiv. De som ser problemen med småorter som genomgår dramatiska förändringar till följd av invandring är inte onda. Det är fullt möjligt att hysa medkänsla med dem som flytt hit och vill slå upp bopålarna på en ny plats och samtidigt ge uttryck för att det gick för fort.

” Det är fullt möjligt att hysa medkänsla med dem som flytt hit och vill slå upp bopålarna på en ny plats och samtidigt ge uttryck för att det gick för fort.”
Joel Stade

Den andra är att historia och kultur spelar roll. Sverige är inte bara ett antal kvadratmeter och människor har både rötter och fötter. Att låtsas att det bara är framtiden som är av betydelse är helt enkelt fel.

Det är Bergslagen som är utgångspunkten i Barrlings och Garmes bok – trakterna i södra Dalarna, sydöstra Värmland och norra Västmanland där många små orter växte kraftigt under migrationskrisen.

Men när jag läser är det Ronneby jag tänker på. Ronneby som mellan 2002 och 2019 ökade antalet invånare födda utanför Europa med 736,7 procent (3 190 personer).

Snabb invandring förändrar en ort. Nya butiker i centrum med arabiska ord på skyltarna. Medarbetare födda i Syrien och Irak i hemtjänsten och på förskolorna. Många olika språk som talas på skolgårdar och i lunchrum. Tom Alandhs välgjorda dokumentärfilm ”När världen kom till Ronneby” fångar det väl.

Det gamla och invanda är borta, något nytt kommer istället. Känslan av saknad är en reaktion på förändringen.

Samhällsingenjörer som Reinfeldt hade fel om hur ett land växer och utvecklas. Vägen framåt är varken fantasier om att det gamla landet kan komma åter genom att de nya invånarna återvandrar i enorm skala, som SD vill. Men inte heller att känslor av saknad förträngs. ”Saknad” låter oss få syn på känslor som vi inte alltid vill kännas vid och sätta dem i perspektiv.

Joel StadeSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons