1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Gästledare: Trumps skugga

Skuggan från den djupt skandalomsusade förre amerikanske presidenten Donald Trump ligger fortfarande tung över det demokratiska Europa.
Trumpifiering • Publicerad torsdag 18:54
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Donald Trumps skugga vilar fortfarande över Europa, och inte minst den svenska valrörelsen med faktafri och skamlös högerpopulism.
Donald Trumps skugga vilar fortfarande över Europa, och inte minst den svenska valrörelsen med faktafri och skamlös högerpopulism.Foto: Alex Brandon

Den faktafria, skamlösa och kortsiktiga högerpopulismen var tydlig inte bara i den svenska valrörelsen. Det gäller också en rad Europeiska länder där ett av de mest uppenbara exemplen i form av den förre premiärministern Boris Johnson i Storbritannien föll på eget grepp.

I vårt land vann de högerextrema och högerpartierna valet på populism om ett elstöd som skulle vara verklighet den första november förra året. Det havererade på ett sätt som omedelbart i djupet skadade regeringens trovärdighet.

Snabb leverans av ny kärnkraft var nästa löfte som gick samma öde till mötes. De fagra talen där ordet kärnkraft närmast fördes upp till väckelsemötets förlösande dimensioner krossades av en brutal verklighetens praktik.

Sedan kom de sänkta priserna på bensin och diesel som förvandlats till en pinsamhetens vandring där enbart de närmast frälsta möjligen tror på regeringens utfästelser.

Priset på bensin påverkas endast i marginalen av regeringens piruetter. Branschföreträdare skakar på huvudet åt dem och med tanke på att det finns cirka 2.5 miljoner bensindrivna bilar i landet så är fiaskot rejält.

Pinsamheten går direkt genom TV-rutan när energiministern Ebba Bush (kd) tvärvänder och presenterar godkännande av två nya vindkraftsparker. Beslutet i sig är det inget fel på, men hur var det med valrörelsens tal om ”stålskogar” ?

Då rasade ett kulturkrig mot snart sagt varje vindsnurra. I rutan spänner energiministern i tittarna och leverar: Linjen från valrörelsen ligger fast!

Skamlöshetens mörka dimma drar för en kort sekund genom vardagsrummet. Att med frånvaro av logik försöka förklara att det uppenbara inte existerar, dvs tvärvändningen om vindkraften, är att grovt underskatta TV-tittarna.

Försök att rida två hästar samtidigt borde vara alltför grovkornigt och fräckt för att kunna gå hem.

”Skamlöshetens mörka dimma drar för en kort sekund genom vardagsrummet. Att med frånvaro av logik försöka förklara att det uppenbara inte existerar, dvs tvärvändningen om vindkraften, är att grovt underskatta TV-tittarna.”
Peter Hultqvist

All den högerpopulistiska bråte av vallöften som innan valdagen kändes lockande för många har nu vänts till trötthet och förakt. I opinionsmätningarna blåser det stark vänstervind. Det är självklart glädjande och i det ligger en underström om att väljarna förväntar sig stabilitet och trygghet i det politiska ledarskapet. Att förväntningarna är stora på Magdalena Andersson visar de personliga förtroendemätningar som hon med råge toppar.

Men för att vinna över högerns Trumpifiering av politiken krävs arbetarrörelsens egen dagordning. Arbete åt alla, lön som det går att leva på, trygga anställningsvillkor, rätt till en bostad, skola som håller kvalitet för alla, fungerande social trygghet, ambitiöst arbete mot klimatkrisen och pensioner som ger trygghet är en bra grundstomme .

Det är en politisk profil som håller och är något annat än oseriöst bondfångeri där ihåliga luftslott pumpas upp för att spricka när den bistra vardagen gör sitt intåg.

Peter Hultqvist, socialdemokratisk riksdagsledamot och fd försvarsminister

Peter Hultqvist