1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ida Larsson: Hängd docka i människostorlek ska tas på allvar

I fredagsmorse hängde en docka med snara runt halsen utanför Ronneby stadshus entré. Där fanns också en lapp med Nordiska motståndsrörelsens standardbudskap: politiker är landsförrädare och ska hängas. Liknande dockor hittades även utanför kommun- och stadshus i Skurup och Båstad.

Det är dockor i människostorlek som ska likna döda personer, antagligen politiker med tanke på budskapet. Det är allvarliga händelser. När man pratar om rasister, nazister och andra mörka krafter så viftas det ofta bort med att det inte är så farligt och att det inte ska tas på så stort allvar. För de gör ju ingenting egentligen. De demonstrerar lite, hotar och hatar. Hur mycket skada kan det egentligen göra?

Människor som säger det är sällan rasister eller onda. De är helt vanliga människor som inte förstår allvaret i att olika högerextrema krafter växer sig starkare och blir normaliserade. Det började inte med att Hitler dödade alla som inte passade in i hans världsbild - han blev vald.

Nazisterna fick 44 procent av rösterna och kort därefter förbjöds alla andra politiska partier. Han blev inte heller vald för att han berättade att han ville döda alla judar utan för att han framstod som den man som kunde lösa Tysklands problem. Enkla lösningar på komplexa problem. Lösningar som inte är lösningar utan rena lögner. Känns det igen?

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Jag menar inte att Sverigedemokraterna går att likställa med nazisterna. Jag menar att Sverigedemokraterna är högerextrema och att de erbjuder enkla lösningar på komplexa problem. De går i mörka krafters fotspår och begränsar demokratin i de städer där de styr, t ex Sölvesborg. Jag menar att det är såhär det börjar, och att vi alla bör vara uppmärksamma på vilka de är och vilka partier vi lägger våra röster på.

För när SD ökar så ökar även ännu mer extrema rörelser som NMR. Ju mer normaliserat det blir med rasism och begränsningar i demokratin, ju mer plats lämnas för ännu värre åsikter och handlingar. Som att hänga upp dockor i snaror utanför kommunhus.

Läs mer

Ronneby

Larm om brand i bil E22

just nu

Sölvesborg

Man bröt sig in på återvinning - upptäcktes i container

61-åringen är nu misstänkt för olaga intrång.

Karlskrona

SKADEGÖRELSE: Fönsterkross och klotter på skola

Flera fönster har krossats och någon har sprayat på flera ytor på Rosenfeldtsskolan.

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Karlskrona

Soldat skadade sig vid övning

”Jag har begränsad rörelse- och aktionsförmåga.”

Olofström

Stor hastighetskontroll: Så blev resultatet

Under onsdagen utfördes flera kontroller i kommunen.