Häpnadsväckande röra i SSU Skåne

Ledare Artikeln publicerades
SSU:s ordförande Philip Botström håller tal när statsminister Stefan Löfven besökte SSU:s kongress i Älvsjö i Stockholm ifjol. Botsröm ska nu hantera en stor förtroendekris i förbundet.  Foto: Maja Suslin / TT
SSU:s ordförande Philip Botström håller tal när statsminister Stefan Löfven besökte SSU:s kongress i Älvsjö i Stockholm ifjol. Botsröm ska nu hantera en stor förtroendekris i förbundet. Foto: Maja Suslin / TT

De som följt svensk inrikespolitik under efterkrigstiden häpnar över det som hänt och händer i SSU Skåne i dessa dagar. Nog har det från och till stormat i politiska ungdomsförbund efter demokratins genombrott för exakt 100 år sedan.

Men aldrig någonsin hittills i historien har religiösa fundamentalister inom islam lyckats nästla sig in i ett stort politiskt ungdomsförbund. Men det har hänt i SSU:s tredje största distrikt, Skånedistriktet.

Det är tidningen Kvällsposten/Expressen som grävt fram uppgifter om den politiska skandalen. I flera artiklar har Kvällsposten i Malmö rapporterat om en islamistisk falang som fått stort inflytande i Skåne. Det är häpnadsväckande.

Flera medlemmar i SSU Skåne är också medlemmar i något som kallas Ahmadiyyarörelsen. Den rörelsen har en moské i Malmö som enligt Kvällsposten gjort homofobiska uttalanden.

Förbundsledningen i Stockholm med ordförande Philip Botström har i flera medier gjort kraftfulla uttalanden mot den islamistiska falangen i SSU Skåne. SSU-basen har känt till att det funnits konflikter i Skånedistriktet. Men tydligen har SSU-ledningen tagits på sängen på flera punkter efter mediagranskningen.

För en utomstående betraktare hade det varit naturligt att utesluta medlemmar och förtroendevalda som flagrant bryter mot SSU:s värdegrund om alla människors lika värde. SSU-ledningen berättar på sin hemsida att man trott för mycket på dialog mellan de stridande parterna i SSU-distriktet i Skåne.

Nu trappar förbundsledningen upp konfliktnivån med att ställa krav på skåningarna att inom tre veckor ta fram en handlingsplan som syftar till att återupprätta förtroendet för SSU Skåne. Om inte det sker drar SSU-ledningen in pengar som ska gå till distriktet. Om det biter återstår att se.

Från och med måndag 5 november ska alla distriktsledare skriva på en kandidatförsäkran. Det återstår att se om det också biter mot islamism. Personer som hatar HBTQ-personer av religiösa skäl torde inte bli helyllesossar över en natt.

Under SSU Skånes distriktsårskonferens har en diskussion funnits om blodgivning. På plats fanns Philip Botström. I debatten kom det fram homofobiska åsikter. Men då hade Botström lämnat mötet.

SSU-ledningen har på sin hemsida på ett föredömligt sätt beskrivit det som hänt i Skåne. Philip Botström har i media under fredagen varit tydlig med vad SSU står för och inte står för. Han och hela förbundsledningen har nu ett viktigt renhållningsarbeta att göra.

Hela SSU ska inte kritiseras för vad en falang gjort sig skyldig till i Skåne. Men SSU-ledningen får vara beredd på mer häpnadsväckande historier i media den närmaste tiden. När väl snöbollen kommit i rullning växer den snabbt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.