Högerpakt M och SD är bildad

Ledare Artikeln publicerades
Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) gick i pakt med varandra på onsdagen. Foto: Claudio Bresciani / TT
Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) gick i pakt med varandra på onsdagen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Efter lunchmötet med KD-ledaren Ebba Busch Thor i somras fortsatte SD-ledaren Jimmie Åkesson att på onsdagen träffa moderatledaren Ulf Kristersson på hans tjänsterum. Det är ett stort genombrott för Sverigedemokraterna. Partiets isolering längst ut på högerkanten är numera helt bruten.

SD-ledaren har länge ”tjatat” om samtal med de båda andra högerpartierna för att nå det övergripande målet att få bort den socialdemokratiskt ledda regeringen. När väl det är avklarat kan Ulf Kristersson bilda en ren högerregering i samarbete med SD, eller med SD som en del av regeringen. Huvudsaken är att få bort Stefan Löfven som statsminister.

Stefan Löfven är som statsminister i högerpartiernas perspektiv ett värre alternativ än att ge makt och inflytande åt Jimmie Åkesson, SD.

Ulf Kristersson förklarar sin inbjudan till Jimmie Åkesson med att regeringen inte bjöd in SD till gängsamtalen för några veckor sedan. Sydöstran tyckte då och tycker fortfarande att det var fel att hålla SD borta från samtalen om bekämpning av de kriminella gängen. Den uteslutningen tjänade bara Jimmie Åkesson (SD) på.

Han kan nu sluta tjata om sitt nya konservativa partiblock. Det håller på att byggas på högersidan.

”Borgerligheten som ett förenat block är skadeskjutet eller krossat med onsdagens besked från M och SD.”

Moderatledaren Ulf Kristersson är uppenbart stressad av den senaste partisympatimätningen hos SCB. Där blev Moderaterna förpassad till en tredjeplacering i opinionen. Ska den borgerlige oppositionsledaren Kristersson (M) ha en chans att bli statsminister måste han gå i pakt med Jimmie Åkesson, SD. Annars kan Åkesson göra anspråk på att vara den riktige oppositionsledaren under mandatperioden.

Pakten mellan SD och M är något som också kommer att välsignas av landets moderata kommun- och regionpolitiker. Moderatledaren i Blekinge, Roger Fredriksson (kommunalråd i Ronneby) kan numera ge klartecken till sin partivän Paul Andersson i Sölvesborg att regera vidare med Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon. Sölvesborg har blivit ett skyltfönster för den nya pakten mellan de tre högerpartierna.

Vad alla gamla Reinfeldtmoderater säger är ovisst. De kan byta parti för att rädda kvar Liberalerna i riksdagen eller bli soffliggare. Är de tidigare "nya moderaterna" helt obekymrade över vad SD ska få i utbyte för att vara lojalt regeringsunderlag åt en ren högerregering är det dags att tala om det nu.

Valrörelsen år 2022 blir extra intressant med nya partikonstellationer.

Borgerligheten som ett förenat block är skadeskjutet eller krossat med onsdagens besked från M och SD. Högerpakten borde samtidigt bli en mobiliserande faktor för alla progressiva väljare i kommande valrörelse.