Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sofia Hvittfeldt: Hon ska alltid finnas med oss

Med tiden blir de som kan vittna med egna erfarenheter av Förintelsen och Nazitysklands brott mot mänskligheten allt färre. Vi har alla ett ansvar att bevara deras minne och föra deras berättelser vidare till kommande generationer.
Sofia HvittfeldtSkicka e-post
Publicerad 21 november 2022
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förintelseöverlevaren Hédi Frieds berättelse måste föras vidare till nästa generation.
Förintelseöverlevaren Hédi Frieds berättelse måste föras vidare till nästa generation.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

I söndags nåddes vi av beskedet att författaren, psykologen och förintelseöverlevaren Hédi Fried har somnat in 98 år gammal. Tidigare i år förlorade vi också en annan förintelseöverlevare, författaren och socialarbetaren Emerich Roth.

Hédi Fried och Emerich Roth var viktiga och framstående demokrati- och rättighetskämpar i den offentliga debatten. De föreläste och skrev outtröttligt för att ge kunskap till oss andra och påverka samhällsklimatet i en tolerant riktning och värna demokratin.

”Hédi Fried har lämnat jordelivet men ska alltid finnas kvar hos oss genom sin berättelse och livsgärning.”
Sofia Hvittfeldt
Annons

Deras budskap var tydligt: Vi får aldrig vara passiva när anständighetens gräns förflyttas och det görs skillnad på människor och människor. Vi måste ha civilkurage och säga ifrån när vi hör rasistiska yttringar eller ser diskriminering.

– Om man inte tar aktion från början är det för sent, påminde Hédi Fried i lördagsintervjun från den 14 december 2017.

Både Hédi Fried och Emerich Roth såg med oro på samhällsutvecklingen i Sverige vilket fick de båda att börja berätta sina historier. Deras vittnesmål gör nazismens ondska mer konkret och genom förstahandsberättelser får smärtan och sorgen ett mänskligt ansikte som är omöjligt att värja sig för.

Att det är så få förintelseöverlevare kvar som kan vittna om vad som hände under Förintelsen ökar risken för glömska men också historierevision av förintelseförnekare som vill sprida sin antisemitism. Därför är de intervjuer och inspelningar som gjorts med förintelseöverlevare så otroligt viktiga att bevara och sprida.

- De man inte pratar om finns inte, säger Hédi Fried i dokumentären ”Min Oro” från 2017 som finns på SVT play.

Hédi Fried har lämnat jordelivet men ska alltid finnas kvar hos oss genom sin berättelse och livsgärning. Det är upp till mig och dig - upp till oss - att föra hennes berättelse vidare. Det ligger i människans natur att glömma med tiden, men vi får aldrig glömma Förintelsen och hur skör demokratin är. Så låt oss berätta om Hédi Fried och andra förintelseöverlevare och ta intryck av deras budskap. Bara på det sättet kan vi hedra deras minne och påminna oss själva om intoleransens yttersta konsekvenser och faktiskt ta lärdom. Aldrig någonsin får det hända igen.

Annons
Annons
Annons
Annons