Inga fler stupstockar

Ledare Artikeln publicerades
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) presenterade i höstas ett åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro.
Foto:Maja Suslin/TT
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) presenterade i höstas ett åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro.

Det var högljudda protester när den gamla alliansregeringen införde den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Den så kallade stupstocken. Om några dagar försvinner stupstocken. Hittills har det inte hörts några protester bland de långtidssjuka mot att den slopas.

Människor med svag hälsa välkomnar istället regeringsbeslutet. En annan omstridd borgerlig "reform" var Fas 3 för de långtidsarbetslösa. Även Fas 3 ska försvinna och det finns väl ingen som tycker det var en lyckad arbetsmarknadsinsats?

Den tidigare moderate arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin sade efter sin abrupta avgång: - Fas 3 blev ju inte den hit som vi hade tänkt oss, det är bara att erkänna.

Istället för Fas 3 satsar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) på studier och extratjänster för de långtidsarbetslösa.

Borgerligheten agiterar idag för sänkta ingångslöner för enkla jobb. Frågan hur låga lönerna ska sättas för att de ska ge jobb. Och går det att leva på de lägre lönerna?

Stupstockspolitiken i sjukförsäkringen har gett klent resultat. Sjukskrivningarna har inte minskat - tvärtom har de ökat. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) konstaterar att sjuktalen stigit med nästan 70 procent sedan år 2010. Kostnaderna har ökat med tolv miljarder. Sedan 2010 har det skett över 100 000 utförsäkringar.

Slutsatsen är enkel: utförsäkringar gör ingen frisk och sparar inga pengar till andra reformer. Nu är det upp till statsrådet Strandhäll att visa att det finns en annan politik som är effektivare för en bättre folkhälsa. Hon pratar om kraftfullt åtgärdspaket med förebyggande arbete, tidiga insatser och ordentlig rehabilitering.

Ska vi få en mänskligare sjukförsäkring krävs det också ett mänskligare arbetsliv. I tisdagens Sydöstran berättade två kvinnor på nyhetsplats om de höga sjuktalen.

Prästen Johanna Juhlin (stadsförsamlingen i Karlskrona) tror inte att hårdare tag mot människor med klen hälsa gör dem friskare.

Det är ingen vinst med att göra folk fattigare. Det är ofta kvinnor i vårdande yrken som drabbas av stressrelaterade sjukskrivningar. Kyrkan möter alltfler sköra människor.

Undersköterskan Selma Mattiasdottir (fackligt aktiv i Kommunal) berättar om ökat antal sjukskrivningar inom äldreomsorgen. Vikarierna är färre och ordinarie personal slits ned.

Att få bukt med sjukskrivningarna tar tid. Det finns ingen snabb lösning.

Men det är ett framsteg att Försäkringskassan skall sätta mer fokus på arbetsplatserna. Hittills har fokus legat på individerna. Det vore underligt om inte politiken blir effektivare och mänskligare efter många års erfarenhet av misslyckade reformer. Kunskaperna om psykisk ohälsa och stressrelaterade sjukdomar är mycket större idag än för tio år sedan.

Vad de långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna inte behöver är mer politiska experiment.