GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledarkrönika: Kristdemokraternas sken

Kristdemokraterna presenterar på DN debatt (19/5) ett gäng nya förslag för en välfärd man kan lita på.
Borgerliga käpphästar - exempelvis höjda straff som återkommer gång på gång ...
Borgerliga käpphästar - exempelvis höjda straff som återkommer gång på gång ...
Foto: Henrik Montgomery/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Den retorik som inryms i debattartikelns andemening visar hur mycket Kristdemokraterna önskar närma sig Sverigedemokraternas politik för att underlätta ett regeringssamarbete. Inledningsvis så beskrivs den verklighetsbild som Kristdemokraterna numera har skapat sig. Invandring och bidragsfuskande står i fokus med mer kontroll och åtstramningar.

Vad är det då Kristdemokraterna önskar förbättra med välfärden?

De presenterar tre förslag som de anser behöver komma till för att förbättra välfärdens trovärdighet. De vill skapa en ny myndighet som ska ansvara för att alla välfärdsutbetalningar för att kunna strama åt ifall familjer skulle få för stora bidragsinkomster trots att dessa inkomster skulle ske helt enligt regelverket bland annat. Höjda straff och förminskad sekretess mellan myndigheter är andra åtgärder som Kristdemokraterna vill se för att leverera en välfärd man kan lita på.

Det är oroväckande att se vilka utmaningar KD ser i välfärdssystemet. Ingenstans nämns problematiken med att Försäkringskassan gör egna bedömningar på läkarintyg och avslår sjukpenningen, eller det faktum att Försäkringskassan systematisk drar ner på assistanstimmarna för människor i faktiskt behov. Vilket har rapporterats friskt om i både nationell press men även så i denna tidning och BLT.

De utmaningar som Kristdemokraterna hellre vill ta sig an är att beskriva en verklighet som inte stämmer och målar upp ett scenario om att när en gängkriminell lyckats sko till sig sjukpenning så kommer den utbrända kvinnan inte att få någon hjälp. Tack och lov så är det inte så vårt välfärdssamhälle är uppbyggt.

"Du tvingas inte idag att stå emot någon annan för att få rätt till sjukpenning eller den vård du behöver som Kristdemokraterna vill sken av."

Du tvingas inte idag att stå emot någon annan för att få rätt till sjukpenning eller den vård du behöver som Kristdemokraterna vill sken av. Höjda straff är ju en gammal käpphäst från borgerligt håll och att den återkommer gång på gång som en lösning för alla världens problem är ju inte direkt chockerande om än tröttsamt att höra.

På en punkt får jag lov att hålla med Kristdemokraterna och det är att sekretessen mellan olika myndigheter måste luckras upp så att de olika instanserna kan dela information mellan varandra för att enklare komma åt fusk inom exempelvis personlig assistans branschen, som är en bransch som det tyvärr finns stora möjligheter att begå välfärdsbrott inom.

Läs mer