Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hampus Engqvist: Insändare: Vårdintensiv ålder

Vårdintensiv ålder infaller när du fyller 85 år och sjukvården måste planera för att du kommer att konsumera stora mängder vård.
Hampus Engqvist
Publicerad 8 september 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Se de äldre som något mer än vårdintensiva
Se de äldre som något mer än vårdintensivaFoto: HASSE HOLMBERG

Ekonomer och politiker sitter och vrider och vänder på befolkningsstatistik och funderar på hur många medborgare i vårdintensiv ålder som det går att försörja med nuvarande skattesatser och en minskande arbetande skara.

Kryssningsfartygen har börjat ankra upp i Verköfjärden och småbåtar lotsar deras besökare in till kungsbron för besök i Örlogsstaden. När man ser kryssningsbesökarna trippa fram så är det många i vårdintensiv ålder, men det är pigga och glada seniorer som kliver i land på Kungsbron med kartor och kameror i högsta hugg.

Annons

Magda Wearn är professor i allmän psykiatri. Hon har fått forskat på varför så många män som har passerat 80 år inte vill leva längre utan väljer att ta sina liv. Det är den grupp i samhället som löper störst risk att begå självmord. Vi vet att ensamhet fördubblar risken för suicidförsök. En känsla av sammanhang och mening är viktig för att bli depressionsfri, visar Magda Wearns avhandling.

”Genetik och arv påverkar en del kring vilken lycka du får i livets lotteri. Du kan göra allting rätt men ändå drabbas av allvarlig sjukdom.”
Hampus Engqvist

Genetik och arv påverkar en del kring vilken lycka du får i livets lotteri. Du kan göra allting rätt men ändå drabbas av allvarlig sjukdom. Men vi vet också att flera faktorer i vår livsmiljö har stor inverkan på vår hälsa. Ett ojämlikt samhälle visar sig i stora skillnader kring vilken hälsa man kan förvänta sig att uppleva. Vår sjukvård försöker att hantera ojämlikheten i hälsan med att utjämna och lindra effekterna, men nycklarna finns någon annanstans.

För våra medmänniskor i vårdintensiv ålder så slår ojämlikheten hänsynslöst. Du mår bättre om du åker runt på kryssningsresor, har en trygg ekonomi och social tillvaro än om du hamnar ensam i en liten lägenhet och din mänskliga kontakt är fönstertittande.

Vi har börjat förstå och ta äldres psykiska hälsa på allt större allvar och förstå kopplingen till deras fysiska hälsa, men det finns en lång resa kvar för att ge våra äldre en värdig ålderdom.

En början kan vara att se våra äldre som någonting annat än en vårdintensiv grupp. Kan det vara en tillgång i vårt samhälle att det finns människor som har levt länge och har en livsvisdom att dela med sig av, det kanske skulle vara till hjälp för oss alla samtidigt som det ger ett sammanhang och mening för äldre som bryter ensamheten.

Annons
Annons
Annons
Annons