IS-terror även utan yta

Ledare Artikeln publicerades
Bärandes på sin packning kommer invånarna tillbaka till Kobane i Kurdistan, Syrien. I september 2014 gick Islamiska staten, IS, till attack mot Kobane. De blev undanpressade i januari av styrkor från kurdiska YPG, Fria syriska armén och den USA-ledda koalitionens bombningar.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Bärandes på sin packning kommer invånarna tillbaka till Kobane i Kurdistan, Syrien. I september 2014 gick Islamiska staten, IS, till attack mot Kobane. De blev undanpressade i januari av styrkor från kurdiska YPG, Fria syriska armén och den USA-ledda koalitionens bombningar.

Ett tag för omkring fyra år sedan kontrollerade Islamiska staten, IS, ett område lika stort som Storbritannien. Det låg i Syrien och Irak.

Flera miljoner människor fanns på det IS-kontrollerade territoriet. IS följde en extrem tolkning av religionen Islam och bestraffade många människor hårt i de områden de styrde över.

Det följde en extrem uttolkning av lagstiftning i linje med hur de uppfattade Islam.

Att IS kunde breda ut sig berodde på att de två länder det gällde var stater med svag centralmakt då. I Syrien var regimen ledd av president Bashar al-Assad utmanad och tillbakaträngd av opposition. Det utnyttjade IS och kunde breda ut sitt välde.

I Irak var regeringen och dess militär svag, särskilt i utkanten i de glesbebodda ökenområdena och i miljonstaden Mosul. IS kunde erövra stora områden i detta land och även folktäta Mosul.

IS rykte om att vara hårdföra och skoningslösa mot motståndare, och religiöst fanatiska, gjorde att syrisk och irakisk militär drog sig tillbaka snarare än att hamna i strid.

Så trädde stormakterna in på scenen. USA på kurdernas sida och i vissa delar av Syrien. Ryssland och Iran kom att stödja al-Assads regeringssida i Syrien. Ryssland kom med många vapen att anfalla IS, men även opposition mot al-Assad.

Ryssland tog in stridskrafter till Syrien via den hamn de har tillgång till och på baser med flygfält.

Nu återstår en procent av den yta (som Storbritanniens) som IS kontrollerade för fyra år sedan. Strider har de senaste dagarna stått vid sista IS-fästet.

Många av IS ledare, och stridande, har omkommit. Men de som är kvar är stridserfarna. Det är mot dem som striden är mot, som beskrivs som hård.

IS och sympatisörer till dem finns dock kvar på andra ställen i världen. Den extrema religiösa ideologin och dess uttolkning av islam finns också kvar. Förmåga att locka anhängare och uppmana till terrordåd finns också kvar hos det som brett kan kallas IS.

Världen undviker inte med säkerhet extremism av IS slag och terrordåd i IS namn, även om IS sista fäste i Syrien faller.

I linje med en variant av ”tänk globalt, agera lokalt” kan IS uppmana anhängare att utföra terrordåd i de länder de är i, exempelvis Sverige.

Hemvändande IS-anhängare (om det ska kallas hem, återvändande är nog bättre ord) kan också tänkas utföra terrordåd i IS namn på de ställen de utgick från innan de hamnade i IS område.

Säkerhetstjänster i flera länder, bland annat Storbritannien, har avstyrt planerade terrordåd.

Terrorism uppträder i olika skepnader med olika förtecken i olika tider. Nu är religiös inspirerade terrorism vanlig ofta med koppling till islam och extrem tolkning av den.

Det finns nu även högerextrem terrorism och som utför dåd i bland annat skandinaviska länder.

I andra tider har annan terrorism förekommit, exempelvis från extremt vänsterhåll som i Västtyskland och Italien på främst 1970-talet.

Man kan hoppas att terrorism som haft koppling till IS minskar nu när dess territorium närmar sig noll i yta. Men det går inte att vara säker på det.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.