GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jag minns agitatorn Juholt

Plötsligt har den tidigare s-ledaren Håkan Juholt kommit tillbaka i media. Politikern som hamnade i kylan och tvingades avgå. Han är min vän som jag led med när det blåste som värst kring hans person.
Håkan Juholt höll ett tal för partiet i Blekinge på Galtsjön  i oktober 2011. Här syns han med s-distriktets ordförande Mats Johansson.
Håkan Juholt höll ett tal för partiet i Blekinge på Galtsjön i oktober 2011. Här syns han med s-distriktets ordförande Mats Johansson.
Foto: Patric Söderström
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Minnena väcks till liv när jag sett Tom Alandhs dokumentär om Juholt på SVT. Dokumentären finns att se på SVT Play. Programmet sänds 2 juni. Historien om hans rekordkorta tid som partiledare väcker fortfarande intresse. Jag tror mig veta att alla sossar bär en sorg efter hans uppgång och snabba fall. Juholt var en mycket uppskattad föredragshållare runt om i vårt lands Folkets hus.

Han var den klassiske agitatorn. Han hade och har utstrålning, han har humor och värme, han är ingen spolformad politikertyp som sprider floskler. Jag mötte honom ofta som försvarspolitiker (han var försvarsberedningens tidigare ordförande) och som sådan var han en oerhört påläst och drivande politiker. Han lät sig inte styras av makthavare i försvarshögkvarteret.

Utan Håkan Juholt hade sannolikt Sveriges marinbas lagts ned i Karlskrona. Det hade varit ett oerhört slag mot örlogsstaden och Sveriges marina förmåga. Jag mötte honom under partikongressen i Stockholm 2011 där han blev vald till partiordförande. Hans sociala kompetens var det sannerligen inget fel på.

Jag minns hans turné i landet när knivarna slipades i Stockholm. S-medlemmar från hela Blekinge samlades på Galtsjön utanför Ronneby. Partiets gräsrötter ville se och höra honom utan mellanliggande mediafilter. Han var älskad av sin bas i partiet. Jag mötte honom i Rödeby dit han var inbjuden till den lokala s-föreningens familjedag. Vi förde förtroliga samtal. Juholt hade sina vänner ute i landet. Inte bland ”klägget” i Stockholm. Det är ett nätverk av kindpussande makthavare inom politik och media.

Inte för en sekund misstänkte jag honom för maktmissbruk. Jag led med honom när drevet gick. Det öste ut skandaler om hans privatliv. Håkan Juholt var och är ingen person som försöker sko sig på skattebetalarnas bekostnad. Om han må vara slarvig med sin privatekonomi kan jag leva med det. Juholt hade behövt hjälp av en sekreterare som höll reda på alla kvitton och räkningar

Han var lysande som agitator och debattör och älskad av gräsrötterna. När jag ser Alandhs dokumentär på SVT blir jag förbannad hur fega ledande ”partivänner” är när Alandh vill ha kommentarer om Juholts fall.

Den tidigare LO-ordförande Wanja Lundby Wedin (troende kristen) ger obegripliga och häpnadsväckande kommentarer. Hon säger inte någonting om orsakerna till Juholts fall. Mona Sahlin skickar fram en underhuggare som endast skickar ett mejl med ett icke-svar. Det är ren ynkedom. Det finns en skam hos ledande ”partivänner” om hur illa Juholt blev behandlad.

För att friska upp minnet plockar jag fram Daniel Suhonens bok, "Partiledaren som klev in i kylan”. Den rekommenderas till läsning. Juholt är en kort episod i arbetarrörelsens historia. Det är sannerligen inte arbetarrörelsens mest stolta episod. Snarare den mest skamliga.

Hade inte skitstormen satt igång emot honom hade vi haft en s-ledare med stor lys- och slagkraft. Vi hade haft en statsminister som blivit folkkär och respekterad. Att Juholt tvingades avgå under förnedrande omständigheter är och förblir en förlust för svensk politik.

Läs mer