1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hans Bülow: Jätteproppen Orvar efterfrågar mer välfärd

90 miljarder kronor mer till välfärden behövs för att klara dagens kvalité i vård och omsorg år 2026. Det är Jätteproppen Orvar som är orsaken till behovet av nya friska 90 miljarder.

Proppen Orvar finns inte i verkligheten. Men denne Orvar representerar den stora generationen som föddes på 40-talet. Det var under en tv-debatt 1984 som en ung journalist, Maria Hörnfeldt, tyckte att de som fötts under 60-talet hindrades att få jobb på grund av alla 40-talister som proppat igen arbetsmarknaden för ungdomarna.

40-talisterna är idag nya mer pigga pensionärer som under åren framöver kommer att behöva mer äldreomsorg och vård. Finansminister Magdalena Andersson, S, presenterade på onsdagen en analys från finansdepartementet om behoven i välfärden de närmaste två mandatperioderna.

Analysen visar att antalet personer över 80 år ökar med ungefär 200 000 personer (36 procent) under perioden fram till 2026. Skälet är dels att många barn föddes på 1940-talet och att svenskarna lever allt längre. Magdalena Andersson slår fast att det behövs mer prioriteringar de kommande åren i statsbudgeterna för att klara (dagens) kvalité i vård och omsorg.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Men det betyder inte att kvinnorna i vård och omsorg ska springa fortare. Det gör de redan sedan länge. Istället måste arbetsvillkoren bli bättre och lönerna höjas och deltiderna minska i omsorgen och vården. Annars vill ingen arbeta i vård och omsorg i framtiden.

De partier som utlovar nya stora skattesänkningar och samtidigt lovar en god generell välfärd saknar helt trovärdighet inför ökade trycket på äldreomsorgen.

Redan nu ökar skatterna ute i kommunerna - till och med i rika och moderatstyrda Danderyds kommun höjs skatten med kraftiga en krona och 40 öre. Verkligheten har även hunnit i fatt de borgerligt styrda lågskattekommunerna. Mindre kommuner i glesbygd blöder ekonomiskt sedan många år.

Läs mer

Ronneby

Larm om brand i bil E22

just nu

Sölvesborg

Man bröt sig in på återvinning - upptäcktes i container

61-åringen är nu misstänkt för olaga intrång.

Karlskrona

SKADEGÖRELSE: Fönsterkross och klotter på skola

Flera fönster har krossats och någon har sprayat på flera ytor på Rosenfeldtsskolan.

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Karlskrona

Soldat skadade sig vid övning

”Jag har begränsad rörelse- och aktionsförmåga.”

Olofström

Stor hastighetskontroll: Så blev resultatet

Under onsdagen utfördes flera kontroller i kommunen.