KD rusar uppåt och L ramlar ur

Ledare Artikeln publicerades
Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm hade ingen rolig dag på tisdagen. Partiet får 3,7 procent i SCB:s partisympatiundersökning.  Foto: Hossein Salmanzadeh / TT
Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm hade ingen rolig dag på tisdagen. Partiet får 3,7 procent i SCB:s partisympatiundersökning. Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Ett borgerligt parti rusar uppåt i opinionen. Ett annat borgerligt parti rasar ut ur riksdagen. På tisdagen presenterade Statistiska Centralbyrån, SCB sin stora partisympatiundersökning.

Det går bra för högerkonservativa KD och Ebba Busch Thor som uppenbarligen bidragit mest till partiets starka lyft i opinionen. Hennes parti äter på de andra allianspartierna M, C och L samt på SD. Det är partier som backar. SCB gör mätningar på hösten i november och på våren i maj.

SD är i majmätningen landets näst största parti och Moderaterna är det tredje största. Det var tvärtom i maj vid EP-valet när Moderatledaren Ulf Kristersson var glad över att vara större än det högernationella och främlingsfientliga SD.

Strax före EP-valet i maj drabbades KD av en stark motgång i valkampanjen. Den värdekonservative Lars Adaktusson hade vid 22 tillfällen röstat mot abort under förra mandatperioden i Europaparlamentet. KD:s uppgång bröts av i samband med Dagens Nyheters avslöjande. SCB-mätningen gjordes före publiceringen om Adaktussons starka abortmotstånd.

De två regeringsbärande partierna Moderaterna och Socialdemokraterna tappar väljare - mest drabbas Moderaterna. Att Socialdemokratin kämpar i motvinden är inte ovanligt för ett regeringsparti strax efter ett riksdagsval. Den s-ledda regeringens avtal med Centern och Liberalerna kostar på. Det finns ingen sosse som är lycklig över det avtalet. Men det finns inget alternativ till Januariöverenskommelsen. Det vet också s-ledaren Stefan Löfven.

Att Moderaterna inte får ett trendbrott efter att förra partiledaren Anna Kinberg Batra brutalt tvingades avgå hösten 2017 väcker frågan om Ulf Kristersson klarar sin partiledaruppgift. Hos de högerkonservativa väljarna som rör sig inom det konservativa blocket med M, KD och SD gillar alltfler Ebba Busch Thor, KD.

Det riktigt stora borgerliga krispartiet är Liberalerna som inte klarar riksdagsspärren i SCB-mätningen. L får 3,7 procent. Men partiledningen var beredd på det värsta efter att partiet precis klarat att komma in i Europaparlamentet i maj. Just nu är Liberalerna mitt uppe i ett val av ny partiledare. Partiet behöver en frälsare av Bengt Westerbergs sort. I sommar är det extra landsmöte.

På rödgröna sidan har Miljöpartiet börjat återhämta sig efter valkatastrofen i fjol. Underligt vore det annars när fler väljare är oroade över klimatkrisen. Centern tappar nästan lika mycket väljare som MP vinner.

Samma dag som SCB-mätningen offentliggjordes prickade ett enigt konstitutionsutskott socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S. Hon har slarvat med dokumentation och kommunikation i samband med avsättningen av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

Strandhäll får lära sig en läxa - men hon är absolut ingen lögnerska som Moderaterna försökt påskina i en omdömeslös misstroendeförklaring i förra veckan.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.