Klimatrörelsen här för att stanna

Ledare Artikeln publicerades
En så kallad
En så kallad "die in" vid klimatdemonstrationen utanför Stadshuset i Malmö. I Sverige, från Kiruna till Malmö, hölls manifestationer och strejker på över 100 orter som arrangeras av Greta Thunbergs rörelse Fridays for future. Foto: Johan Nilsson / TT

Det var våra folkrörelser som förändrade och demokratiserade Sverige på 1900-talet. När de breda folklagren organiserade sig för lika rösträtt och sociala reformer gick Sverige från ett fattigland till en mogen demokrati med generell välfärd.

Fredsrörelsen under Kalla kriget bidrog till att stoppa ett fullskaligt kärnvapenkrig. När människor går ut på gator och torg kan ingen politiker i längden vägra lyssna. Demokratiska folkrörelser är inte gatans parlament. De är uttryck för en stark folkopinion.

På fredagen samlades återigen unga människor men även äldre i klimatdemonstrationer runt om i världen och i Sverige. Bakom dessa manifestationer står Greta Thunbergs rörelse Fridays for future.

Nyhetsbyrån TT berättade på fredagen att hundratusentals människor anslöt sig till klimatmanifestationer runt om i Sverige. Klimatdemonstrationerna kan inte nonchaleras av seriösa parter och politiker.

Många av de vuxna som nu går med i demonstrationerna har aldrig tidigare i livet gått i demonstrationståg. Det är självständigt tänkande väljare som kommer påverka valresultaten i framtiden. De barn och ungdomar som inspirerats av Greta Thunberg är säkerligen också framtida politiker och beslutsfattare.

De väljer att engagera sig i politiken istället för att sitta bakom tv-spel, spela boll, hänga på fiket eller göra något annat kul en fredag. Det hedrar dem.

Det är ingen mäktig organisation som fått ut våra nya klimataktivister i alla åldrar på gator och torg en regnig fredagseftermiddag. Det finns ingen central styrning som leder den nya klimatrörelsen, Fridayds for future. Det är en genuin global folkrörelse som vuxit fram underifrån. Greta Thunberg startade denna klimatrörelse.

Det är först när vanliga människorna förenar sig i protester och krav som politikerna tvingas att agera. Alla vet numera att nationalistiska och högerpopulistiska partier förnekar att det finns en klimatkris.

Att gå i klimatdemonstrationer är ett politiskt ställningstagande. Politiker som tror på globala lösningar på globala problem måste lyssna och kommer att lyssna.

Sådant har vi sett exempel på förr i historien. Klimatrörelsen kommer med all sannolikhet bli en motrörelse till nationalistiska rörelser som vunnit terräng på senare år. Det finns anledning att känna framtidsoptimism.

Klimatrörelsen är här för att stanna. Att vara klimataktivist är att bry sig om mänsklighetens framtid på vårt klot. De krafter som stretar mot klimatrörelsen kommer att få sin dom i framtiden. Vår tids klimatförnekare är reaktionära bakåtsträvare. Det ser också klimataktivister i alla åldrar på alla kontinenter.

Protesterna syntes och hördes i runt 170 länder och avslutades i kanadensiska Montréal med klimataktivisten Greta Thunberg.