unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ayman Fares: Klippta öronsnibbar

Ska vi tillåta föräldrar att klippa bort barns öronsnibb? Debatten om omskärelse har fått liv igen, detta efter att en man står åtalad misstänkt för att slarvigt ha omskurit nio pojkar.
Att klippa i barns könsorgan
Att klippa i barns könsorgan
Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Vad som är än mer chockartat är att det i Sverige är tillåtet att omskära pojkar. Det finns en intressekonflikt, på ena sidan föräldrar som vill utföra religiösa/kulturella ritualer i form av att klippa i sina barn, och på andra sidan barns rätt till sin kropp och integritet. I denna intressekonflikt är det förvånansvärt att politiker inte levererat lagstiftning som skyddar barn.

Varför tillåter läkarna klippa i barn enbart för att föräldrarnas kultur och religion säger så? Vi skulle aldrig acceptera föräldrar att klippa i sina barns öronsnibb med motiveringen att det är i linje med kulturen/religionen. Det finns ingen som skulle försvara föräldrar att klippa i öronsnibben eller tatuera små barn, oavsett vad föräldern har för religiös/kulturell föreställning.

Men i frågan om omskärelse, vilket innebär att man klipper skinn på barnets fortplantningsorgan, så tycks det vara försvarbart. Min hypotes är att försvaret av detta bottnar i en ängslighet att fördöma kulturella och religiösa ritualer. Majoriteten av riksdagspartierna värnar detta (även om det inte är medicinsk nödvändigt) med hänvisning till religionsfrihet.

Religionsfriheten innebär rätten att bestämma sin livsåskådning. Inte rätten att bestämma vad andra individer ska tillhöra. Föräldrar har dock rätt att påverka sina barns identitet, men denna rätt bör inte inkludera att klippa i barns kroppar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Riksdagen bör gå fram med lagstiftning som slår vakt om barnkonventionen och barnets kropp. Inga ingrepp bör tillåtas på barn som icke är medicinskt nödvändigt.

quote
Riksdagen bör gå fram med lagstiftning som slår vakt om barnkonventionen och barnets kropp. Inga ingrepp bör tillåtas på barn som icke är medicinskt nödvändigt.

Lagstiftningen måste värdera barn mer än föräldrarnas lust att tillämpa kulturella och religiösa ritualer. Det kan verka som en icke-fråga, ’’det rör sig bara om lite skinn’’, men då bör vi också tillåta föräldrar att klippa i barns öronsnibb? Eller ska vi enbart tillåta visa religiösa föreställningar?

Jag vill ej förvägra människor som vill klippa i sin fortplantningsorgan av religiösa/kulturella skäl. Men de ska vara myndiga och själv fatta beslutet. Föräldrarna bör inte inneha makten att utöva dessa ritualer på barn. Och för den myndige som vill utföra detta på sig själv, så bör man stå för notan. Skattebetalarna ska inte finansiera ingrepp som inte är medicinskt nödvändigt.

Barns kroppar måste skyddas.