unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ayman Fares: Klippta öronsnibbar

Ska vi tillåta föräldrar att klippa bort barns öronsnibb? Debatten om omskärelse har fått liv igen, detta efter att en man står åtalad misstänkt för att slarvigt ha omskurit nio pojkar.
Att klippa i barns könsorgan
Att klippa i barns könsorgan
Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Vad som är än mer chockartat är att det i Sverige är tillåtet att omskära pojkar. Det finns en intressekonflikt, på ena sidan föräldrar som vill utföra religiösa/kulturella ritualer i form av att klippa i sina barn, och på andra sidan barns rätt till sin kropp och integritet. I denna intressekonflikt är det förvånansvärt att politiker inte levererat lagstiftning som skyddar barn.

Varför tillåter läkarna klippa i barn enbart för att föräldrarnas kultur och religion säger så? Vi skulle aldrig acceptera föräldrar att klippa i sina barns öronsnibb med motiveringen att det är i linje med kulturen/religionen. Det finns ingen som skulle försvara föräldrar att klippa i öronsnibben eller tatuera små barn, oavsett vad föräldern har för religiös/kulturell föreställning.

Men i frågan om omskärelse, vilket innebär att man klipper skinn på barnets fortplantningsorgan, så tycks det vara försvarbart. Min hypotes är att försvaret av detta bottnar i en ängslighet att fördöma kulturella och religiösa ritualer. Majoriteten av riksdagspartierna värnar detta (även om det inte är medicinsk nödvändigt) med hänvisning till religionsfrihet.

Religionsfriheten innebär rätten att bestämma sin livsåskådning. Inte rätten att bestämma vad andra individer ska tillhöra. Föräldrar har dock rätt att påverka sina barns identitet, men denna rätt bör inte inkludera att klippa i barns kroppar.

Riksdagen bör gå fram med lagstiftning som slår vakt om barnkonventionen och barnets kropp. Inga ingrepp bör tillåtas på barn som icke är medicinskt nödvändigt.

quote
Riksdagen bör gå fram med lagstiftning som slår vakt om barnkonventionen och barnets kropp. Inga ingrepp bör tillåtas på barn som icke är medicinskt nödvändigt.

Lagstiftningen måste värdera barn mer än föräldrarnas lust att tillämpa kulturella och religiösa ritualer. Det kan verka som en icke-fråga, ’’det rör sig bara om lite skinn’’, men då bör vi också tillåta föräldrar att klippa i barns öronsnibb? Eller ska vi enbart tillåta visa religiösa föreställningar?

Jag vill ej förvägra människor som vill klippa i sin fortplantningsorgan av religiösa/kulturella skäl. Men de ska vara myndiga och själv fatta beslutet. Föräldrarna bör inte inneha makten att utöva dessa ritualer på barn. Och för den myndige som vill utföra detta på sig själv, så bör man stå för notan. Skattebetalarna ska inte finansiera ingrepp som inte är medicinskt nödvändigt.

Barns kroppar måste skyddas.

Läs mer

Ledarkrönika: Slösa inte på antibiotika

Ledarkrönika. Kurerna vi tar slår blint
Antibiotika. Fantastiskt läkemedel. Men ibland behövs det inte.

Insändare: Regnar det manna i Sölvesborg?

Insändare. Satsningarna som Victoria gör på äldreboende kommer de att vilja ha betalt för. Bättre om kommunen bygger.

Insändare: Klimatinvestera, Blekingeföretag!

Insändare. Om vi ska rädda klimatet måste svenska företag investera för att bli klimatneutrala. Coronakrisen har snabbat på storföretagens omställning – nu behöver hela exportbranschen följa efter.

Insändare: Sölvesborgs föreningar drabbas

Insändare. Föreningar i Sölvesborgs kommun drabbas av SD-styrets dribblande
Nakterhuset, viktig för Sölvesborgs föreningsliv.

Beskedet: Länets invånare kallas till vaccinering på olika sätt

Nyheter. ”Det arbete startar i nästa vecka”
Snart ska de som är i fas 2 få vaccin i länet.

Debatt: Sjukvården måste bli statens ansvar

Insändare. Redan före coronan såg vi brister i sjukvården. Med splittringen på regioner har det nationella perspektivet på sjukvården hamnat på undantag. Dags låta staten ta över.
Dags låta staten ta över sjukvården. Bild: Moder Svea blickar ut från riksdagen.

Så är coronaläget i Blekinge - ”Värre i många andra regioner”

Nyheter. ”Vi fortsätter att ha en avvikande trend”
Bengt Wittesjö är smittskyddsläkare.

Covid-19: Sjöfartsverkets räddningshelikopter står redo att rycka ut

Nyheter. Ska transportera covid-19-patienter.
Räddningshelikopter från Sjöfartsverket. Arkivbild.

Konservativ röra inför valet

Ledare. Litar moderatledningen på SD och Jimmie Åkesson som samarbetspartner är det dags att säga det också i god tid före valet.
Konservativ röra inför valet

Samhälle: Kommunalråd vill stoppa muslimsk bön i Brunnsparken

Ronneby. ”Vi är ett sekulariserat samhälle, man bör fundera på hur man utövar sin religion”.
Samhälle: Kommunalråd vill stoppa muslimsk bön i Brunnsparken

Vad pratar vi om när vi pratar om integration?

Ledare. Risk att undantagen från EBO-lagen segregerar ytterligare
Vad pratar vi om när vi pratar om integration?

Selma Brodrej: Logiskt att arbetarklassen inte sommarpratar

Ledare. Sommar i P1 speglar ett större problem
Selma Brodrej: Logiskt att arbetarklassen inte sommarpratar