Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kristersson behöver låna röster av S

Aldrig tidigare har en statsministerkandidat inför ett val velat låna väljare av sina politiska motståndare. I helgen hände det under moderaternas arbetsstämma i Helsingborg. Oppositionsledaren tillika statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M) behöver s-väljare för att ”få någonting gjort,” som han själv säger.
Publicerad 25 oktober 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Ulf Kristersson talar vid Moderaternas arbetsstämma på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg i förra veckan. 
Foto: Johan Nilsson / TT
Ulf Kristersson talar vid Moderaternas arbetsstämma på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg i förra veckan. Foto: Johan Nilsson / TTFoto: Johan Nilsson/TT

Han vänder sig inte till centerväljare för att kunna bilda en högerregering efter valet om ett knappt år. De väljarna kan säkert behövas för att få ett maktskifte till stånd..

Kristersson vill hålla liv i förhoppningen att Alliansen ska återuppstå före valet? Men det är inte troligt. Centern (Maud Olofsson) som en gång startade Alliansen är ett förlorat parti för de högerkonservativa så länge Annie Lööf leder partiet. Det finns en växande ilska i det konservativa blocket över Centerns förräderi. Vi får se hur det går i höstens budgetomröstningar. En ny regeringskris går inte att utesluta.

Annons

Moderatledaren borde snarare låna ut moderata väljare till Liberalerna som snart samlas till Landsmöte. Ska (L) klara sig över riksdagsspärren behövs moderata stödröster (kamrat fyra procent). Men det är inget som uppmuntras inom Moderaterna. Snarare tvärtom. Liberalerna omnämns inte som ett trovärdigt regeringsunderlag för Kristersson. Liberalerna är antingen hopplöst under spärren eller går inte att lita på som samarbetspartner.

Staffanstorps moderata kommunalråd, Christian Sonesson vill helst inte ha kvar Liberalerna i riksdagen. Det säger han i en intervju i högerradikala webbtidningen Bulletin inför Moderaternas stämma. Sonesson tvekar inte för att ta in SD i en ny moderatledd regering. Den uppfattningen är utbredd i södra Sverige i moderata kretsar.

Det var aldrig någon debatt under moderata partistämman om hur i praktiken moderata valarbetare ska bedriva valrörelse för att s-väljare ska rösta på Moderaterna. Kritiska s-väljare stöder snarare SD i valen. Det är ett stort misslyckande för arbetarrörelsen, inte minst för den fackliga grenen.

Moderaterna lovar att få ordning på Sverige med ett maktskifte. Det ska ske i samarbete med SD. Moderaterna som statsbärande parti litar numera på SD som ett regeringsdugligt parti. Som många gånger förut påpekats av den ledarsida är inte en konservativ trepartiregering hållbar (M, SD och KD) under en hel mandatperiod.

Inom SD finns för många politiska stollar på olika positioner. Nu senast är det en SD-riksdagsledamot, Roger Richtoff som i ett inlägg på Facebook kallar covid 19-vaccinet för ”giftspruta”.

SD-politikern Mattias Karlsson som inte lät sig vaccineras låg inlagd på sjukhus för vård mot svår covid 19. Han borde som alla andra följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för sin egen hälsas skull och för att inte i onödan belasta en redan hårt belastad sjukvård.

Med ansvarslösa riksdagsledamöter som Richtoff och Karlsson blir det svårt att få ”ordning” på Sverige i ett framtida regeringssamarbete mellan SD och M. Kristersson som regeringsbildare får vara beredd på obehagliga överraskningar. I övrigt är SD numera ett rumsrent riksdagsparti i den moderata analysen. Ulf Kristersson öppnar för hoppande majoriteter i sin regeringsutövning när SD driver på för höjd A-kassa och höjda pensioner. Eller så får han ge efter för mer SD-politik.

Någon parlamentarisk ordning blir det inte.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons