Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kristersson flummar om SD:s makt i sitt regeringsalternativ

På måndagsmorgonen grillades högeroppositionens statsministerkandidat Ulf Kristersson (M) i Sveriges Radio. Han är först ut att frågas ut av två pålästa och envisa journalister; Monica Saarinen och Johar Bendjelloul.
Publicerad 8 augusti 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M) grillades av Sveriges Radio på måndagsmorgonen. Regeringsfrågan är hans värsta plåga. Foto: Magnus Andersson / TT
Statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M) grillades av Sveriges Radio på måndagsmorgonen. Regeringsfrågan är hans värsta plåga. Foto: Magnus Andersson / TTFoto: Magnus Andersson/TT

Självklart blev det regeringsfrågan som moderatledaren hade mest problem med. Den frågan är hans värsta plåga i valrörelsen. Kristersson har närmat sig främlingsfientliga SD under det här året. Inte minst i sitt tal i Almedalen tidigare i sommar.

Ska Kristersson kunna bilda regering efter valet pekar alla opinionsundersökningar på att han behöver stöd av Jimmie Åkesson (SD). Han är idag inne i värmen i borgerligheten som ett pålitligt regeringsunderlag. Det är en tidsfråga innan SD betecknas som ett borgerligt parti.

Annons

Kristersson fick aldrig frågan om han litar på Jimmie Åkesson. Moderatledaren vill bara prata om att få sakfrågor lösta tillsammans med SD. Några statsrådsposter blir det inte.

SD:s pågående arbete med sin vitbok som bekräftar partiets rötter i nazismen på 90-talet tillmäts mindre betydelse av Kristersson. Vitboksarbetet pågår också efter valet och ytterligare en delrapport om vitboken kommer i vinter.

Det kommer trilla ut många skelett ur partiets garderob under arbetet med boken.

Att Kristersson redan nu säger att han inte släpper in SD i sin regering är av taktiska skäl. Moderatledaren är för övrigt lika njugg till statsrådsposter till Liberalerna. Statsministerkandidaten Kristersson vet samtidigt att liberaler och sverigedemokrater avskyr varandra. De är varandras huvudfiender i värdegrundsfrågorna.

När Kristersson lovar att han ska skapa ordning i Sverige som ny statsminister är det samtidigt ingen ordning i det sverigedemokratiska regeringsunderlaget. Det finns ingen partiledning som så ofta tvingas slänga ut förtroendevalda politiker som Jimmie Åkessons partistyrelse gör.

Väljarna kan vara säkra på att SD och Jimmie Åkesson inte kommer att vara en dörrmatta åt en ny moderatledd regering. Jimmie Åkesson har större ambitioner än så. Han representerar trots allt Sveriges tredje största parti.

Regeringsfrågan går inte att blunda för i slutspurten av valrörelsen. Den kommer att dominera bland alla sakfrågor. Även vänster-mittenalternativet med S, C, MP och V spretar åt olika håll. Skillnaden är att sittande statsminister, Magdalena Andersson (S) visar att hon kan få en minoritetsregering att fungera. Hon behöver i likhet med Kristersson få ett tydligt valresultat i september. Det är orimligt att regeringsmakten ska hänga på politiska vildars röster i slutvoteringarna.

Borgerligheten hatar Miljöpartiet och vet att om partiet åker ur riksdagen blir det maktskifte. Vi får räkna med hårda attacker från högeroppositionen mot Miljöpartiet i valrörelsens slutskede.

Ulf Kristersson fick inte frågan på måndagen om han tänker fortsätta att vädja till socialdemokratiska väljare att låna ut sina röster till Moderaterna i valet. Han vände sig till s-väljare i våras om att få stödröster. Han har slutat flörta vänsterut. Förslaget var från början ett hjärnsläpp.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons