Kristersson, M, kommer att misslyckas

Ledare Artikeln publicerades
Oppositionsledaren Ulf Kristersson, M, vill tillsammans med KD-ledaren Ebba Busch Thor tvinga bort socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, från regeringen. Det kommer de inte att lyckas med. Foto: Jessica Gow / TT
Oppositionsledaren Ulf Kristersson, M, vill tillsammans med KD-ledaren Ebba Busch Thor tvinga bort socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, från regeringen. Det kommer de inte att lyckas med. Foto: Jessica Gow / TT

Statsminister Stefan Löfven, S, gjorde det han måste göra och också vill göra. Han gav på torsdagen sitt fulla förtroende för socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S. Tidigare på dagen gick skuggstatsministern Ulf Kristersson, M, ut med beskedet att han och hans parti helt saknar förtroende för Strandhäll.

Han väckte därmed en misstroendeförklaring mot statsrådet Strandhäll. Den kan i så fall ske 28 maj. Om det går så långt kommer det ytterst falla på hur Centerpartiet röstar. Om Annie Lööf delar Kristerssons uppfattning tvingas Strandhäll bort.

På torsdagen ville Centern inte svara på hur partiet ställer sig. Vad Liberalerna tycker har mindre betydelse eftersom deras mandat inte räcker till för att fälla Strandhäll.

Med största sannolikhet sitter hon kvar i regeringen. Statsminister Löfven var provocerad på torsdagen och betecknade Moderaternas misstroendeförklaring som desperat. Annika Strandhäll sa samma sak i en intervju med TV 4. Det är lätt att misstänka att misstroendet av Strandhäll hänger ihop med EP-valkampanjen.

Kristersson är övertygad om att Strandhäll är oduglig som minister efter det som kommit fram i den pågående granskning i Konstitutionsutskottet. Det finns brev från chefer i Försäkringskassan som säger mot Strandhäll när det gäller avsättningen av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Begler själv säger att hon blev sparkad av politiske skäl.

Det är en tolkningsfråga. Har inte regeringen förtroende för sin generaldirektör måste varje regering kunna flytta på generaldirektören. Det hade varit naturligt och rimligt att oppositionsledaren Ulf Kristersson, M, hade avvaktat med en eventuell misstroendeförklaring tills KU blivit klar med sin granskning om några veckor.

Men moderatledaren har bråttom. Han vill sätta press på Centern och Liberalerna och få dem att bekänna färg. De båda liberala partierna kan framställas som hållningslösa svikare inför hela borgerligheten om de inte stöder Kristersson. Skulle Centern fatta beslutet att stödja Kristerssons misstroendeförklaring får Sverige en regeringskris på halsen.

Faktum är att de förenade högerpartierna i riksdagen med Moderaterna, KD och SD tar varje chans för att attackera det blocköverskridande samarbetet mellan S, MP, C och L. Ulf Kristersson har en rejäl uppförsbacke just nu i opinionsmätningarna nära EP-valet 26 maj. Partiet kan hamna på samma opinionssiffror som en gång Bo Lundgren hade.

Att KD-ledaren Ebba Busch Thor hänger med Kristersson är fullt logiskt. Likaså att SD gör det. Det finns ett konservativt block i inrikespolitiken. Överideologin är att får bort den s-ledda rödgröna regeringen. Efter misstroendeförklaringen mot Strandhäll kommer säkert fler under misstroendeförklaringar resten av mandatperioden.

Kristersson kommer inte lyckas med att tvinga bort Strandhäll ur regeringen i år.

Nyligen vägrade de fyra borgerliga partierna skriva på Försvarsberedningens rapport. Polariseringen skärps ju längre in i mandatperioden vi kommer. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och försvarsminister Peter Hultqvist misshagar borgerligheten.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.