1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Linn Svansbo: Krönika: Finns det någonting kvar som inte är till salu?

I veckan gjorde den svenska super-kommunikatören och influencern Babba Canales ett betalt Instagram-samarbete med en förlossningsklinik. ”När jag tänker tillbaka på Selmas födelse inser jag hur viktigt det är att känna sig säker när man föder barn”, skriver Canales i inlägget. Ett instagram-inlägg som ett sjukhus alltså betalat henne för att skriva.
Linn Svansbo
Publicerad 31 juli 2022
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I Stockholms tunnelbana finns reklam som råder resenärerna att köpa skattesubventionerad städhjälp för att undvika skilsmässa och att ladda hem en app om de har ångest.
I Stockholms tunnelbana finns reklam som råder resenärerna att köpa skattesubventionerad städhjälp för att undvika skilsmässa och att ladda hem en app om de har ångest.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jag tänker på mina vänner som prenumererar på Tinder Gold: Abonnemanget som ger dig tillgång till obegränsat antal ”matchningar” i den hypeade appen. Mot betalning, förstås. Det går fint att swipa, chatta och dejta i appen gratis också, men då jobbar algoritmerna inte lika hårt till din fördel. Och du får inte swipa höger - alltså ”gilla” i Tinder-världen - på hur många personer som helst. Som om dejtinglivet på internet inte redan var cyniskt nog.

”Medan sjukhusens personal fortsätter larma om krisläge ska medelklassen videochatta till sig ångestdämpande för skattebetalarnas pengar i ännu en app.”
Linn Svansbo

Jag tänker på reklamaffischerna i Stockholms tunnelbana där jag och mina barn tillbringar alldeles för många timmar i veckorna. Ett företag råder resenärerna att köpa skattesubventionerad städhjälp för att undvika skilsmässa, ett annat ber oss ladda hem en ny app om vi har ångest. ”Eftersom vi är en del av primärvården kostar ett videosamtal inte mer än ett vanligt besök på vårdcentralen”, lägger företaget till. Medan sjukhusens personal fortsätter larma om krisläge ska medelklassen videochatta till sig ångestdämpande för skattebetalarnas pengar i ännu en app.

Jag tänker på diskussioner med min vän och tidigare kollega som numera befinner sig i den internationella akademin för att undersöka vårt postuma liv på internet. Vad som händer med vår data när vi dör. När ett liv i vilket besluten fattats baserat på algoritmer slocknar, går det nämligen att fortsätta tjäna pengar på det även då. Hur många gånger kan våra tankar säljas? Till vem? Hur dyrt?

Vi lever alltså med oss själva och vår samtid, trots att den lär oss att såväl nyfödda bebisars säkerhet som vårt kärleksliv kan kommersialiseras. Vår psykiska ohälsa kan konsumeras bort, våra äktenskap ska räddas av RUT-avdrag. Hela livet tillåts existera på en marknad som omvandlar allt som är mänskligt till nya säljmöjligheter, som gör människan till kund även i hennes allra mest definitiva ögonblick. När hon sedan dör - kan informationen om hur hon tänkt under tiden hon levt, slutligen reas ut.

Jag undrar om det finns någonting kvar som inte är till salu.