GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sofia Hvittfeldt: Miljöpartiet behöver inte släppa någon vitbok

BLT:s ledarsida efterlyste den 23 juli en vitbok från Miljöpartiet som man också tycker Annie Lööf (C) kan hjälpa till med. Det är en del av borgerlighetens desperata försök att normalisera, relativisera och tvätta rent Sverigedemokraterna från deras nazistiska historia.
Sofia HvittfeldtSkicka e-post
Miljöpartiet • Publicerad 29 juli 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Miljöpartiet bildades ur freds- och miljörörelsen. På bild språkrören Märta Stenevi och Per Bolund.
Miljöpartiet bildades ur freds- och miljörörelsen. På bild språkrören Märta Stenevi och Per Bolund.Foto: Henrik Montgomery/TT

BLT:s ledarsida likställer alltså Sverigedemokraternas nazistiska historia med Miljöpartiet och Centerpartiets energipolitik och agerande som de inte håller med om. Att dessa partier har varit med i beslut om att lägga ner kärnkraftverk anses vara skäl nog för att de ska bikta sig gällande sina så kallade synder och släppa en vitbok. Håller man inte med om borgerlighetens vurmande för kärnkraft är man lika hemsk som en nazist. Att kärnkraften är miljöfarlig, ineffektiv, dyr och tar tid att bygga ut är sådant som inte nämns i ledaren.

För kännedom så var i alla fall inte Miljöpartiet med om beslutet att stänga ner Barsebäcks kärnkraftverk. Men när BLT:s ledarsida redan är igång, ska inte Miljöpartiet få skulden för bränsleskadan i Oskarshamn 3 tidigare i år också?

”Kontrasten till Sverigedemokraternas historia blottlägger det helt absurda i kravet på vitböcker från Miljöpartiet och Centerpartiet.”
Sofia Hvittfeldt

Medan Sverigedemokraterna bland annat grundades av personer från rasistiska kampanjorganisationen Bevara Sverige Svenskt och en tidigare frivillig i Hitlers Waffen-SS så grundades Miljöpartiet av personer som varit engagerade i freds- och miljögrupper och Hyresgästföreningen. Centerpartiet bildades av bönder och hette först Bondeförbundet. Centerpartiet har således sin bakgrund i nordisk agrarianism, som lyfter fram jordbrukets och landsbygdens intressen.

Detta tror jag BLT:s ledarsida egentligen vet, men dessa fakta behöver uppenbarligen upprepas. Och kontrasten till Sverigedemokraternas historia blottlägger det helt absurda i kravet på vitböcker från Miljöpartiet och Centerpartiet.

Den ”synden” Centerpartiet har begått är att de inte sålde ut sina humanistiska principer för att kunna bilda en borgerlig regering med stöd av Sverigedemokraterna. Miljöpartiet är en allmän nagel i ögat på borgerligheten med sin klimatpolitik och klarar de riksdagsspärren igen lär de rödgröna bli större än de blåbruna, vilket fäller krokben för en borgerlig regering.

Strategin att smutskasta Miljöpartiet och Centerpartiet samt tvätta rent Sverigedemokraterna är tröttsam. BLT:s ledarsida bör inte göra sig besväret, hur mycket de än försöker tvätta rent Sverigedemokraterna så kommer inte den bruna färgen gå bort.