GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Mats Johansson: Krönika: Partiegoismens pris

Återigen såg oppositionen till att man beslutade om en ny utredning kring Kulturskolan i Karlskrona. För vilken gång i ordningen kan nog ingen riktig svara på. Men många gånger är det, en politisk långbänk av sällan skådat slag. Det bildades oheliga allianser för att profilera sina egna partier hellre än att ta ansvar för Karlskronas utveckling.
Mats Johansson
Karlskrona • Publicerad 29 juli 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Billy Åkerström (KD) och Camilla Brunsberg (M) har dragit frågan om nya lokaler för kulturskolan i långbänk. Kulturintresserade barn och ungdomar, samt personalen, är de stora förlorarna.
Billy Åkerström (KD) och Camilla Brunsberg (M) har dragit frågan om nya lokaler för kulturskolan i långbänk. Kulturintresserade barn och ungdomar, samt personalen, är de stora förlorarna.Foto: Johanna Spogardh

Bakgrunden är den parlamentariska situationen i Karlskrona. Resultatet 2018 gav styret Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna 35 av kommunfullmäktiges 75 mandat och då bildades ett minoritetsstyre. Alternativet Moderaterna med stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna samlade 34 mandat. Vänsterpartiet och Miljöpartiet med sina 6 mandat tillsammans blev fria spelare i och med uppgörelsen 2018.

Resultatet: Styret har inte egen majoritet i de största nämnderna.

Ett ärende beslutas på ett sätt i facknämnden, ett annat i kommunstyrelsen och ett tredje i kommunfullmäktige. Allt avgörs av dagsformen och inställningen från de fria spelarna i Vänsterpartiet och Miljöpartiet eller när exempelvis Liberalerna oansvarigt lämnar styret för att göra upp med Moderaterna och Sverigedemokraterna. Allt prat om den vuxne i rummet lyser med sin frånvaro.

”När oppositionen använder läget för att försena och förhala för att sedan kritisera styret för svag ledning så blir det obegripligt.”
Mats Johansson

Det blir obegripligt för medborgarna att följa vad kommunen har beslutat. Och det finns flera exempel på obegripliga beslut och långbänkar.

Snart är det val. Man kan verkligen hoppas att valresultatet ger ett tydligare besked kring hur väljarna vill att Karlskrona ska ledas. Men det finns en risk att vi kommer att uppleva en liknande situation även nästa mandatperiod. Det ställer betydligt större krav på partierna att hitta en gemensam dialog än det vi sett under denna mandatperioden.

Krav på ledningen att skapa ett klimat för att kunna hitta breda uppgörelser. Men också krav på oppositionspartiernas förmåga att skilja på vilka frågor som det ska stridas om och vilka frågor som man måste samverka kring. När oppositionen använder läget för att försena och förhala för att sedan kritisera styret för svag ledning så blir det obegripligt. Skulle de vinna valet så blir det ett jobbigt uppvaknande när de inser all utveckling de har stoppat och förhalat. Även oppositionen har ett ansvar för Karlskronas utveckling.

Det måste alltid finnas ett överordnat ansvar kring kommunens bästa som står över kortsiktig partiegoism. Gör det inte det så blir Karlskronaborna de stora förlorarna.

Så blev det med Kulturskolan. Kulturintresserade barn och ungdomar samt dess personal blev de stora förlorarna. Offrade för partiegoism.