GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Markus Alexandersson: Krönika: Regeringen föreslår inte bussning

Nej, regeringen har inte föreslagit att elever ska ”bussas” för att öka jämlikheten. Ändå kommer du att få höra just det under valrörelsen.
Markus Alexandersson
Val 22 • Publicerad 13 juli 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Regeringen vill ha allsidig elevsammansättning men det blir ingen bussning mellan bostadsområden.
Regeringen vill ha allsidig elevsammansättning men det blir ingen bussning mellan bostadsområden.Foto: Heiko Junge/NTB scanpix/TT

Jag springer förbi skolan i bostadsområdet Falkvik i Sölvesborg. På ena sidan ligger ett hyreshusområde, på den andra ett stort antal villor - skolan ligger bokstavligen mittemellan. Barn från hela området - från trångbodda familjer med låg utbildning och dålig ekonomi och från villor vid havet - går därmed tillsammans. Det skapar inte bara möten mellan barn med olika uppväxtvillkor, det gör också att elever inte delas upp mellan A- och B-skolor. Det är det som kan kallas ”allsidig elevsammansättning”.

Men så ser det alltmer sällan ut.

Klyftorna mellan skolor har länge ökat dramatiskt. För att bryta utvecklingen föreslog regeringen nyligen förändringar i skollagen med bland annat ökade krav på att kommunerna just ska ”skapa en mer allsidig elevsammansättning”, vilket föreslagits av utredaren och skolforskaren Björn Åstrand. Många har länge pekat på att åtgärder är nödvändiga och lärarnas fackliga organisationer stöder förslagen. Därför skulle man kunna tro att en stor majoritet i riksdagen skulle välkomna det.

”Såväl BLT:s ledarsida som moderatpolitiker vet förmodligen att man inte kan tvinga elever till en skola de själva inte har valt att gå i, att det fria skolvalet gäller.”
Markus Alexandersson

Men ack nej - ökad likvärdighet är uppenbarligen ett hot. Och då måste man skrämmas. Och det är alltså begreppet ”bussning” man skräms med.

Kampanjen ”Stoppa bussningen”, finansierad av Svenskt Näringsliv, menar att ”efter valet riskerar bussning till och från utanförskapsområden införas som ett integrationsverktyg.” BLT:s ledarsida hakar på och skriver den 4 juli att ”även om ordet bussning inte används är regeringens syfte tydligt”.

Men nej - det är inte alls tydligt. Inte ens om man läser propositionen som fan läser Bibeln.

Tanken från BLT, Timbro, Moderaterna och Svenskt Näringsliv är att människor framför sig ska se hur deras telningar - i jämlikhetsexperimentens tecken - i ottan bryskt lastas in i en buss och med tårar längs kinderna körs till förorten för att beblandas med ”otyglade” ungar. Eller tvärtom.

Det är i fråga om budskapsformulering säkert effektivt - men inte sant.

BLT:s ledarsida och moderatpolitiker vet förmodligen att man inte kan tvinga elever till en skola de själva inte har valt att gå i, att det fria skolvalet gäller. ”En elev ska enligt skollagen som huvudregel placeras vid den av kommunens skolenheter där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå”, stod det i propositionen som nyligen röstades ner.

Mycket talar för att BLT:s ledarsida inte var de sista att hota med ”bussning".

Vem blir näst ut?

Markus Alexandersson