Kvinnan drar nästan alltid tyngsta lasset

Ledare Artikeln publicerades

När KD pratar om feminism blir jag lite illa till mods. Inte för att de sågar feministiska förslag utan för att de försöker göra om hela begreppet feminism och samtidigt klankar ner på allt vad de orkar på det som faktiskt är feminism.

Att vita gubbar i ett konservativt parti gör det är ju inte det minsta förvånande. Men att unga kvinnor, så som Ebba Busch Thor gör det svider lite extra. Hur kan man vara emot det som är på kvinnornas sida?

Det som faktiskt gör skillnad, för både kvinnor och män? Emot det som ens gjort det möjligt för henne att vara partiledare idag. Hon hade definitivt inte haft den möjligheten utan feminismen. Hon hade inte ens haft rösträtt..

Det gör mig verkligen konfunderad, för Ebba är ju inte ensam om det här. Det är fler kvinnor som resonerar som hon och tycker att feminismen idag faktiskt bara är trams. Eller som Ebba själv uttrycker det: icke-frågor så som könsbalansen i bolagsstyrelser och normkritiska barnböcker.

Ebba skrev nyligen en debattartikel i Aftonbladet om att dagens feminism är en ”elitfeminism” som sviker kvinnor. Hon tycker att dagens feminism fokuserar på helt fel saker, som kvotering och ”mer tvång och mindre frihet” för kvinnor. I samma text poängterar hon att kvinnors sjukskrivningar är ett stort problem. Det är som ett enda stort skämt.

Varför blir kvinnor sjukskrivna för utmattning i mycket större utsträckning än män? Ja, inte är det för att feminismen har gått för långt i alla fall. Utan för att både arbetslivet och familjelivet i allra högsta grad är ojämställt.

För att kvinnan nästan alltid drar det tyngsta lasset och mannen inte tar sitt ansvar när det kommer till barn och hem. För att det är svårare för kvinnor att nå sina professionella mål då män väljer män, och män fortfarande har en klar majoritet av olika maktpositioner i samhället.

Kristdemokraternas vision är tydlig: familjen och hemmet är kvinnans arena och världen är mannens arena. Det löser säkert sjukskrivningarna bland kvinnor.