Kvinnokampen slutar inte för att män hotar och hatar

Ledare Artikeln publicerades

Flickor och kvinnor som organiserar sig tillsammans och höjer sina röster skrämmer män. Vad finns det annars för förklaring till varför kvinnor hela tiden ska tystas ner, förtryckas, förminskas och framstå som galningar?

Titta på Greta Thunberg till exempel. Vuxna män inte bara rasar på henne utan hotar, hatar, förminskar, hånar och förlöjligar. Ett barn, en ung kvinna. Se på många av de kvinnor som gick ut i media under MeToo och höjde sina röster, hängde ut sina förövare och sparkade tillbaka mot patriarkatet. Vad hände dem? Jo några åtalades för förtal, andra hotades till livet, en del blev av med sina jobb (där övergreppen också skedde), många förlorade vänner och familj, och så vidare och så vidare i all oändlighet.

Myten om att kvinnor anklagar oskyldiga män för sexbrott för att själva bli kända kan vara det löjligaste jag någonsin hört. Nämn gärna en enda kvinna som blivit känd i positiv bemärkelse, där det kändisskapet har gynnat henne på så sätt att fler dörrar öppnas i både det privata och det professionella livet. Jag kan faktiskt inte komma på en enda. Nämn en enda kvinna som blev känd för att vara våldtäktsoffer och idag har lyckats tvätta bort den stämpeln. Eller en enda kvinna som offentligt gått ut med sin historia och sedan kunnat leva ett normalt liv. Utan att bli hotad och hatad till den gräns där hon inte längre är trygg.

Jag har faktiskt inte ett enda exempel på en sådan kvinna. Däremot har jag en massa exempel på män som trots flertal åtal och domar fortsatt sitt liv som ingenting, både kända och icke-kända. Som till och med åtnjutit mer kändisskap, rikedom och dörrar som öppnas efter såväl anklagelser som domar. Men det var det MeToo förändrade till stor del, vi la skammen där den hörde hemma. Arbetet är långt ifrån färdigt, men det har i alla fall påbörjats. Och vi tänker inte sluta förrän vi är i mål. Hur mycket männen än hotar, hatar och gör oss illa.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.