Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Elina Gustafsson: Kvinnors kroppar är ingen handelsvara

Veckan program av Uppdrag granskning visade upp en bild av surrogatmödraskap som är inte är särskilt smickrande. Jag har tidigare inte varit påläst i detaljerna kring frågan om surrogatmoderskap. Men jag har nu läst delar av den utredning som lämnades över till regeringen.
Elina GustafssonSkicka e-post
Publicerad 21 september 2018
Elina Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Jag har dock alltid, av ideologiska skäl, varit negativ inställd till att tillåta surrogatmödraskap. Det ställningstagandet har grundat sig i min feministiska övertygelse om att kvinnors kroppar inte är en handelsvara. Den verklighet som visades upp i Uppdrag granskning bekräftade den bilden jag haft sedan tidigare. Att det främst är socialt och ekonomiskt utsatta kvinnor som ”väljer” att bli surrogatmödrar.

Genomgående är det den ekonomiska ersättningen som är avgörande. För att rädda familjens ekonomi, för att ha råd med en egen bostad eller för att mätta sina barns magar. Utan den ekonomiska ersättningen hade med största sannolikhet inte svenska par kunnat åka till ex Ukraina och få barn via surrogat. Det är sanningen. 

Annons

Agenturen hävdar att kvinnor som gör det här ställer upp av egen fri vilja och då hamnar vi återigen i diskussionen om vad som kan räknas som egen fri vilja.Det här är i allra högsta grad en ideologisk fråga. Ur det nyliberala perspektivet är alla människor fria individer och ingen ska lägga sig den enskilda människans egen vilja och övertygelse.

Det är en fin tanke, men det fungerar inte i ett samhälle där all handel av varor och tjänster är bra handel. Att tro att människor väljer att bli surrogatmamma av egen fri vilja är att blunda för de ekonomiska och kvinnofientliga strukturer som påverkar oss dagligen. Visst finns det säkert kvinnor som genuint vill hjälpa andra att få barn, men de måste ses i ett större sammanhang än så.

Att bära ett barn må vara en ”naturlig” sak för en kvinna att göra men det är långt ifrån riskfritt.  Graviditet och förlossning är fortfarande något som medför en stor risk för kvinnors liv runt om i världen. Varje litet försök att förminska kvinnors rätt över sin egen kropp, sitt arbete och sitt eget liv måste till varje pris stoppas i tid. Låt inte människors längtan efter barn bli ett förtryck av kvinnor och deras reproduktion

Annons
Annons
Annons
Annons