Lag om att barn måste röra på sig

Ledare Artikeln publicerades

I närheten av huset där vi bor finns en liten fotbollsplan. Den ser inte perfekt ut men det är en grusplan med två riktiga mål. Under alla år har jag bara sett barn spela fotboll där ett par gånger.

För så är det, i stället för att låta barnen leka med varandra så fyller föräldrarna sina och barnens kalendrar med fotbollsskola, dans, ridning eller gymnastikträning redan från tre års ålder.

Det är så klart bra att barnen får röra på sig och få bra träning. Och de kan säkert lära sig nya trix att sparka en fotboll på. Men något går förlorat när aktiviteten nästan alltid är planerad och ordnad av vuxna. Förr fick barnen sköta sig mer själva, bara vara ute och leka.

De fick leka utan att ständigt vara övervakade av vuxna och det är bra när barn får leka själva. För när vuxna inte är med och styr och bestämmer kan barn låta fantasin flöda och de hittar på egna roliga saker. Detta är viktigt både på fotbollsplanen och i resten av livet.

Men vad värre är idrottar och rör våra barn på sig alldeles för lite. En ny rapport från WHO visar att svenska barn är allra sämst i Norden när det gäller att motionera. Och dessutom blir de bara sämre och sämre för varje år. Fysiska aktiviteter lockar inte unga längre. De sitter stilla och fastnar framför sina skärmar.

Sverige är också sämst bland alla länder i Europa när det gäller antalet timmar på schemat i skolan i ämnet idrott och hälsa. Det borde vara fler för vi vet att studier visat att barn som är fysiskt aktiva presterar mycket bättre i skolan. De blir lugnare på lektionerna, får lättare att koncentrera sig och höjer sina betyg.

Vill vi ha friskare barn och unga måste de idrotta och motionera mer. Nu har forskare till och med föreslagit att man bör lagstifta om att föräldrar ska tvingas se till att deras barn rör på sig. Många barn sitter stilla i snitt nio timmar om dagen av sin vakna tid. Ett så stillasittande liv är livsfarligt.

Till sist… påminner ett rött klistermärke på min banan att jag måste göra femton situps för att förbränna banankalorierna.