Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Läsarkommentar: Jag är inte bitter!

Alva Mogert Palm kommenterar på ledarplats i dagens Sydöstran det överklagande som jag gjorde av det nya styrets återkallande av nämnderna. Det vill jag förklara och nyansera något.
Ronneby • Publicerad 12 juli 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Det nya styret i Ronneby bestående av Ola Robertsson (S) och Roger Fredriksson (M).
Det nya styret i Ronneby bestående av Ola Robertsson (S) och Roger Fredriksson (M).Foto: Mattias Mattisson

I de fall lagtexten i sig inte är tydlig nog vad som avses med en majoritet, så kan man med fördel vända sig till förarbetena, något som redan diskuterats i tidigare insändare i Sydöstran. Kort sagt, så behöver majoriteten manifesteras i konkreta politiska samarbeten och så har inte skett. Inte ens minoritetsmajoriteten (som Ola Rogersson-styret själva kallar de 21 mandat man förfogar över) har ju presenterat någon gemensam politik att tala om.

Skulle nu rätten trots det hävda att minoritetsmajoriteten ändå är en majoritet eftersom de stöttas av C, V och MPs valtekniska samarbete, så kan de ändå inte byta ut nämnderna, eftersom de tillsammans med stödpartierna redan har majoritet i de nämnder de återkallade.

Annons

Så oavsett hur majoritetsbegreppet tolkas, så är återkallandet i sig i strid med kommunallagen och det beskedet kommer med all sannolikhet också rätten att lämna. Den ytterligare överklagan som kom in i veckan är inne på samma linje och stärker tesen att återkallandet ej var korrekt.

”Jag förvånas över hur lätt vänstersidan sviker sina demokratiska ideal och viker ner sig när det börjar osa makt.”
Stefan Johansson

Minoritetsmajoriteten styr kommunen i minoritet, och kan naturligtvis så göra. De får då köpa sig det stöd de behöver av de partier som säljer ut sina hjärtefrågor, tex jämställdheten. Men möblera om i nämnderna för att göra sig av med för Roger Fredriksson obekväma kritiker, det får de inte göra som den minoritet de är.

Jag förvånas över hur lätt vänstersidan sviker sina demokratiska ideal och viker ner sig när det börjar osa makt. Då åker såväl jämställdhet, som bekämpandet av maktmissbruk och kampen för en god arbetsmiljö rakt ut genom fönsterna på såväl kommunhus som lokaltidningsredaktioner.

Avslutningsvis, så handlar detta inte om bitterhet, utan om en oro för ett maktfullkomligt styre som vill sätta sig över lagarna och genomföra utrensningar av oliktänkande, minska KSAU (där nu kvinnorna plockats bort) för att istället girigt sko sig själva och stärka den egna makten genom att tilldela sig två heltidstjänster.

Ronneby kan bättre än så här och det kommer Ronnebypartiet att fortsätta kämpa för.

Stefan Johansson, Ronnebypartiet

Annons
Annons
Annons
Annons