GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ledare: Birgit möter Sydöstran

Eftersom Sydöstrans ledarredaktion tänkte vara en del i Sölvesborg denna vecka inleder vi med att prata valrörelse med Birgit Birgersson Brorsson, socialdemokratiskt oppositionsråd i kommunen som aspirerar på att ta över efter det SD-ledda Samstyret.
Sölvesborg • Publicerad 8 augusti 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Birgit Birgersson Brorsson, socialdemokratiskt oppositionsråd i Sölvesborg med valaffischen: ”Rösta på Birgit för en starkare välfärd”.
Birgit Birgersson Brorsson, socialdemokratiskt oppositionsråd i Sölvesborg med valaffischen: ”Rösta på Birgit för en starkare välfärd”.Foto: Foto: Stig-Björn Ljunggren

Så hur ser valrörelseupplägget ut i Sölvesborg?

- Vi kommer nu att från och med denna vecka starta upp vår kampanj, exempelvis börjar dörrknacket på onsdag. Vi kommer att ha valdebatter med moderaterna fyra lördagar i rad och förhoppningsvis får jag också en debatt med SD:s Louise Erixon i Radio Blekinge. I vart fall har jag tackat ja … Det lär nog också bli en del skoldebatter.

Valstuga?

-Ja, det har vi på torget. Och bemanning här på vår lokal på Skeppsbrogatan.

Vad vill socialdemokraterna i Sölvesborg göra då?

-Våra viktigaste frågor är 25 punkter, men inte som en del tror att det är rangordnat ...

.. för då är kallbadhuset nummer 1 …?

-Nej, de viktigaste frågorna som vi vill prioritera är de äldre, tryggheten och barnomsorg är det viktigaste. Sen tycker vi förstås att alla vallöften är viktiga, men vi måste prioritera att folk åter kan känna att det finns en bra vård, att föräldrarna är trygga med att lämna barnen på förskolan, och ingen ska känna sig rädd på gator och torg, eller i hemmet för den delen.

Vad gör man då?

-Titta på barnomsorgen först. Jag praktiserade på en förskola en dag nyligen. Pratade med dem som jobbar där och som gör ett fantastiskt jobb med den personal de har. Men i Sölvesborg går det fler barn per anställd än i de flesta svenska kommuner. Det måste anställas fler förskolelärare och barnskötare.

Dyrt?

-Det är det. Men vi måste prioritera. Det finns annat som får tas bort.

Äldrevården?

-För det första vill vi att all äldreomsorg ska vara i kommunens regi. Vi har ett som är privat och det har inte blivit bättre. De har fått en hel del anmälningar mot sig. Det verkar dessutom som att de inte fyller upp de platser som finns. Vi vill ta tillbaka äldreomsorgen till kommunen och vill undersöka hur det kan gå till. Inga vinster för våra skattemedel!

Är skolorna bra?

-Ja, det tycker jag. De är bra. Har inte hört något negativt. Men de har ett rätt litet elevunderlag. Men allt kan bli bättre.

Du har sagt att det var idiotiskt av Sölvesborg att att säga upp samarbetet med Bromölla Kommun.

-Ja, vi hade en massa gemensam administration som löner och IT exempelvis. En beräkning säger att detta kostat kommunen ca 20 miljoner …

Det samarbetet borde återupptas?

-Den diskussionen borde föras, men inget vi lyfter fram i valrörelsen. Det kan också bli en kostnad att gå tillbaka.

Hur gör man Sölvesborg tryggt?

-Vi vill ha fler närpoliser med permanent. Görs inte i en handvändning. Fler poliser måste ut på fältet. Som jag ser det så betalar vi alla i Sverige skatt för att kunna få en trygghet, men i den här kommunen betalar vi extra skatt för att vi ska ha ”trygghetsvärdar” som åker runt och ”observerar”. Det kostar 6 miljoner … Vi vill utöver ökad polisnärvaro se till att jobba förebyggande, där föräldrar, skola, arbetsplatser, socialtjänst och polis samverkar bättre för att förhindra problem.

Tryggheten i hemmet då, är det en kommunal fråga?

-Ja, definitivt. Vi har kvinnojouren Embla som gör ett viktigt jobb. Vi måste våga prata om detta, om våld i nära relationer, folk gör inte det. Viktigt att det kommer upp till ytan.

Men hur är det med kallbadhuset då?

-Många har efterfrågat detta väldigt länge och det finns en förening som jobbat för att få ett kallbadhus till Sölvesborg. Vi har sagt att vi är beredda att medverka till detta, men frågan är var det ska ligga och vad det kostar.

Nåt annat ni vill driva?

-Kollektivtrafik för äldre! Gratis för dem över 70. Många äldre sitter isolerade, har ingen bil, det kostar mycket att åka. Har du ett gratis åkande kan det bryta isoleringen. Bäst vore förstås om vi fick detta i hela länet. Vi vill dessutom att 75-plussarna inte ska behöva prövas för hemtjänst upp till 8 timmar i månaden. Detta och gratis resor vore en bra kombination.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post