GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ledare: Blekingemåndag med Sandra Bizzozero (S)

Sandra Bizzozero (S) har inte bara hanterat en utan två kriser som kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona under den gångna mandatperioden. Hennes budskap är att Socialdemokraterna står redo att ta ansvar i fyra år till och vill fortsätta att utveckla Karlskrona.
Karlskrona • Publicerad 1 augusti 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Sandra Bizzozero (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona.
Sandra Bizzozero (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona.Foto: Patric Söderström

Hur har mandatperioden varit?

– Det har varit en väldigt speciell mandatperiod. En av mina företrädare sa att jag nog får räkna med att det kommer att inträffa en kris eller större händelse i kommunen under mandatperioden som jag kommer att behöva hantera. Vad jag inte visste då var att det skulle komma en pandemi och ett krig i Europa. Men vi i kommunen har klarat det bra. Vi har en god beredskap och väl upparbetade metoder för hur vi ska gå tillväga för att hantera sådana händelser och vi har lärt oss mycket under pandemin. Vi har snabbt kunnat anpassa oss i den kommunala organisationen och har klarat det bra med de förutsättningar vi hade. Personalen har gjort ett fantastiskt arbete och slitit hårt under en lång tid. Vi hade aldrig klarat det utan deras insats. Vi har fått använda många av våra egna resurser för att hantera situationen, men allteftersom har vi också kunnat komma igång med utvecklingsarbetet i kommunen. Jag har också på ett personligt plan fått god erfarenhet av att leda en kommun när det är mycket som händer i samhället och i omvärlden.

”Vill man inte ha en nya kulturskola så hade det varit ärligare att säga det. Som Socialdemokrater har vi hela tiden varit tydliga med att vi vill se nya lokaler och att det inte går att vänta längre.”
Sandra Bizzozero (S)

Vi träffades nyligen på Fruntimmersveckan och där handlade samtalet om att särskilt unga kvinnor lämnar Blekinge. Vad kan göras åt det?

– Någonting som jag tycker är oerhört viktigt är att vi här i Karlskrona ska ha bra bostäder, bra möjligheter till studier och en bredd av olika jobb. Vi ska se till att det finnas förutsättningar för att kunna stanna kvar om man vill.

– Mycket har också förändrats under pandemin. Helt plötsligt ser vi att man kan jobba mer på distans, så man skulle kunna bo i Karlskrona men ha sin arbetsgivare i en annan stad. Och det är inte lika många som flyttar till storstäderna, det har skett ett trendbrott. Vi har unika möjligheter i Karlskrona och andra värden som är viktiga. Karlskrona är tillräckligt stort för att ha allt du behöver men tillräckligt litet för att vardagslivet ska bli enkelt. Här finns mer tid för fritid. Och det finns fantastiska boendemöjligheter.

– Sen vill jag nämna två framtidssatsningar som vi har lanserat den här mandatperioden. Dels är det Expo Karlskrona, nästa generations bomässa som äger rum 2025. Det kommer vara fokus på bland annat hållbarhet, välfärd och stadsbyggnad. Sen har vi också en stor satsning på centrum för marin teknik. Karlskrona har unika förutsättningar inom det området, vi har utbildningarna, företagen, Blue science Park och försvaret, inte minst marinen. En unik möjlighet att skapa framtidens gröna jobb.

Det nya kulturhuset är en het fråga i staden. Vad händer i den processen?

– För oss är det jätteviktigt att Karlskrona ska kunna fortsätta växa och utvecklas. Vi är jättestolta över vår historia och att vi är ett världsarv. Men även ett världsarv måste kunna få utvecklas och vi är övertygade om att vi kan göra både och. Vi har en dialog med länsstyrelsen och Unesco. Karlskrona kommun har också låtit genomföra en oberoende konsekvensanalys av hur det framtida kulturhuset kan påverka stadens världsarvsvärde. Den har nu skickats till berörda myndigheter på remiss och tanken är att den ska vara en del av underlaget som sen ingår i bygglovsansökan. Vi hoppas kunna lämnas in en bygglovsansökan till hösten. Ett nytt kulturhus är efterlängtat och skulle också bli en bra mötesplats för människor i vår stad.

På ett kommunstyrelsemöte i början av juni valde oppositionen att återigen återremittera frågan om nya lokaler till kulturskolan. Oppositionen verkar inte bry sig om kulturen…

– Vi har sett behovet av nya lokaler för kulturskolan under en längre tid. Både för att skapa fler möjligheter för barn och unga att kunna utöva kultur men också en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare. 2020 var det på gång med nya lokaler på Pantarholmen men det stoppades av Kristdemokraterna som valde att överklaga kommunfullmäktiges beslut. Då fick man titta på alternativa förslag och då fanns det ingen oenighet om att vi snabbt skulle hitta alternativa lokaler. Men nu vill bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna istället skjuta på det ytterligare. Vill man inte ha en nya kulturskola så hade det varit ärligare att säga det. Som Socialdemokrater har vi hela tiden varit tydliga med att vi vill se nya lokaler och att det inte går att vänta längre. Både elever och personalen har väntat alldeles för länge. Och kulturen hamnar ofta sist i kön, varför kan inte den få kosta?

Ett vallöfte från Socialdemokraterna i Karlskrona är skolfrukost för grundskoleelever. Varför är detta viktigt?

– En bra frukost gör det enklare att orka med skolan. Det är för få barn och unga som äter frukost och om vi kan erbjuda skolfrukost så ger vi alla barn samma chans att få i sig en näringsrik frukost. Det skulle öka studieron så att eleverna kan lära sig mer och nå bättre studieresultat. Det skulle dessutom underlätta för familjer som har det tufft ekonomiskt eller stressigt på morgonen. Kan också gör det enklare för de barn som inte kan eller vill äta direkt på morgonen.

Hur ska vi lösa bostadsbristen i staden?

– Vi behöver olika typer av bostäder. Under den här mandatperioden har vi exempelvis beslutat om bostadsgaranti för studenter. Sen är det väldigt viktigt att vårt kommunala bostadsbolag Karlskronahem bygger prisvärda hyresrätter runtom i hela kommunen. Det kommunala bostadsbolaget behöver ta ett större ansvar för att bygga i de mindre orterna och de platser i kommunen där andra inte bygger. För oss är det också jätteviktigt att man ska kunna bo kvar på sin ort om livet förändras.

– Vi har genomfört kommunens största markförvärv på över 40 år i Torstäva. Där kommer det att bli flera hundra nya bostäder. Det kommer bli boenden med olika upplåtelseformer, hyresrätter, bostadsrätter och villor.

– Och vi behöver också andra som bygger, såsom privata aktörer. Men med vårt kommunala bostadsbolag kan vi ta ett social ansvar. Och vi har sagt att vi ska bygga minst 500 nya bostäder per år. Vi har också fattat beslut om en ny översiktsplan som möjliggör att vi ska kunna växa och ta ny mark i anspråk för bostadsbyggande.

Fokusfrågor för nästa mandatperiod?

– Vi socialdemokrater är redo att fortsätta att ta ansvar för Karlskrona. Vårt fokus är på politik som tar Karlskrona framåt och skapar ett jämlikt och jämställt samhälle. Vi vill bryta segregationen och skapa trygghet för vanligt folk. Det gör vi exempelvis genom att bygga nya bostäder och vårt vallöfte om skolfrukost i kommunens skolor. Sådana satsningar är viktigare än att sänka skatten. Vi måste också ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Vi socialdemokrater kommer inte sälja ut skolan eller vård- och omsorgen. Vi vill också satsa på de gröna jobben, som vi gör med centrum för marin teknik.

Sofia HvittfeldtSkicka e-post