GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Blekingemåndag med Stefan Löfven

Stefan Löfven, statsminister och socialdemokraternas partiledare inleder i dag Sydöstrans intervjuserie ”Blekingemåndag”.
Publicerad 14 juni 2021 • Uppdaterad 14 juni 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Sydöstran.
Statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Sydöstran.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Den första frågan är: Hur tar vi oss upp ur pandemiträsket?

– Först måste vi se till att fullfölja vaccinationerna, det finns lite osäkerhet fortfarande. Men bortsett från det har vi har gjort något stort under pandemin. Vi har skött det här så vi har sluppit massarbetslöshet. Tyvärr har många förlorat jobben, företag och livsverk har gått i konkurs. Men det är 600 000 som fått korttidspermitteringar och som är kvar på jobbet. Vi har en bra grund inför återstarten. Vi har en urstark ekonomi och därför är det nu jobben, jobben, jobben som gäller …

Kan vi tala om en ”nyindustrialisering” ?

– Ja, det kan man säga. Vi hade en tid när många uppfattade som att tillverkningsindustrin var på väg bort. Politiker och folk sade att i framtiden blir det mest bara tjänster kvar. Men jag har sagt att det alltid kommer att finnas behov av produktion av kläder, stolar etc. Och nu gör klimatomställningen detta oerhört stort.

Men hur är det, satsar vi tillräckligt? De borgerliga har tyckt att näringslivet borde fått mer pengar av staten?

– Jämfört med vad borgarna gjorde under förra krisen när jag var metallordförande så är det stor skillnad. Då ville vi exempelvis att det skulle bli fler utbildningsplatser, men de tyckte vi hade tillräckligt. Vi däremot har gjort stora satsningar, som korttidskontot, omställningsstöd, hyresstöd, höjt a-kassan och så vidare.

Men det stora är väl ändå trygghets- och omställningsavtalet, det som felaktigt kallas för ”LAS-avtalet”. Borde man inte hitta på ett sexigare namn?

– IF Metalls ordförande Marie Nilsson har kallat avtalet för en ”frihets- och trygghetsreform”. Själv har jag alltid diskuterat detta med arbete och utbildning och sagt att det bör finnas större möjligheter att utvecklas på jobbet ...

Och plötsligt händer det?

– Det här är på riktigt. Visst, tar vi LAS-delen så finns det plus och minus, men det stora hela styr man upp med ett regelverk som är bättre, och den som är tillfälligt anställd blir snabbare tillsvidareanställd. Och utbildningssatsningen är enorm. Den ger större möjligheter stärka sig på arbetsmarknaden.

Nu pratar alla om att satsa på välfärden. Men ser du inga risker med detta, att vi börjar låna för att konsumera, att det rinner iväg?

– Det är ingen risk med den finansminister vi har! För mig är detta en ideologisk fråga, inte fiskal. Vi ska inte låna pengar som kommande generationer ska betala. Vi har den lägsta statsskulden på mycket länge.

– Vi kan jämföra med när borgarna haft makten. Vid de tre tillfällen de suttit i regering har det slutat med dels högre arbetslöshet, dels högre statsskuld …

Slutligen, Blekinge, det är en bortglömd del av landet?

– Det håller jag inte med om. Vi gör satsningar. Exempelvis på kustbanan. Vi har tillfört resurser till Blekinge Tekniska Högskola. Upp mot 655 årsplatser! Vi bygger ut de statliga servicekontoren. Vi har infört ett glesbygdsstöd. Den regering jag leder vände riktningen för politiken och satsar på att hela Sverige ska växa.

Läs mer