GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Blekingemåndag med Susanna Gideonsson

Sydöstrans ledarintervjuer på temat ”vad behöver göras efter coronan” och ”vad behöver inte göras” vänder sig idag till LO:s ordförande Susanna Gideonsson.
Sverigemåndag i Sydöstran med LO-ordförande Susanne Gideonsson.
Sverigemåndag i Sydöstran med LO-ordförande Susanne Gideonsson.
Foto: Jessica Gow/TT
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Vad bör göras?

– Genom hela pandemin är det LO-förbundens medlemmar som stått i frontlinjen och sett till att samhället har fortsatt att fungera. Nu är det dags att betala tillbaka. Vi behöver en rad långsiktiga reformer som gynnar arbetarna. Genom långsiktiga investeringar i utbildning, infrastruktur och grön omställning kan vi få folk i arbete igen. Och innan du frågar - självklart har vi råd. Nu är det inte läge att hålla hårt i statens plånbok. Kommuner och regioner behöver långsiktiga finansieringsförutsättningar.

Gideonsson menar att en permanent höjning av de generella statsbidragen kommer att vara avgörande för att vi ska kunna investera oss ur krisen. Hon vill helt enkelt se en svensk version av det stödpaket som USA tagit fram - ett slags Biden-plan, eller Löfven-plan, om man så vill.

Men vilka politiska förändringar kräver det?

– Till att börja med en trygg sjukförsäkring för den som blir sjuk och en värdig pension efter ett långt yrkesliv. Vi vill också se ett brett utbildningsprogram med alltifrån utbildningsplikt för kortutbildade till yrkesväxling för redan etablerade och inte minst att reformeringen av arbetsförmedlingen pausas. Dessutom behövs det satsningar i välfärd, digitalisering, energi och infrastruktur så att vi kan få i gång ekonomin på nytt efter krisen. De stora brister som pandemin har avslöjat inom äldreomsorgen måste lagas.

LO släppte nyligen ett förslag till ny skattereform. Vad innebär den?

– I Januariavtalet utlovade regeringen och samarbetspartierna en skattereform. Nu är det dags att vi genomför den. De ekonomiska klyftorna i Sverige är oerhörda. Efter decennier av nedskärningar och skattesänkningar är det dags för vanligt folk att få det bättre.

Skatteuttaget ska enligt Gideonsson öka, men också fördelas mer rättvist. De som tjänar mest ska också betala mer:

– Vi vill bland annat höja kapitalinkomstskatten, byta ut dagens jobbskatteavdrag mot ett förvärvsavdrag för vanligt folk och införa en "rättviseskatt" på inkomster över en miljon kronor. Något har blivit fel när en undersköterska i Bräcke och en snickare i Åsele ofta betalar mer inkomstskatt än en person på Östermalm i Stockholm som lever på avkastningen av sin förmögenhet.

Ser du att dessa förslag är kopplade till coronan?

– I allra högsta grad. Dagens skattesystem räcker inte till för att finansiera välfärden. Det har aldrig varit så tydligt som under pandemin. För att rätta till de brister som avslöjats och kunna erbjuda människor den välfärd som de förväntar sig och förtjänar, behöver vi göra skattesystemet rättvisare och mer effektivt.

Vad behöver inte göras efter pandemin? Vad har vi fått nog av?

– Vi har fått nog av otrygga anställningar, undermålig arbetsmiljö, en trasig sjukförsäkring och en arbetslöshetsförsäkring som inte lever upp till sitt namn. Vi har också fått nog av nedskärningar, besparingar i den allmänna välfärden och ett skattesystem som bara gynnar dem som redan har och gör klyftorna mellan människor djupare.

Läs mer