GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Borgerliga spyor

BLT:s ledarsida uttryckte igår sin irritation på att Sydöstrans kolumnist Ida Larsson inte använder sin spalt i tidningen för att svara på borgerliga angrepp mot Karlshamns styre.
Är Karlshamn på väg att sjunka i havet som ett modernt Atlantis?
Är Karlshamn på väg att sjunka i havet som ett modernt Atlantis?
Foto: Johan Hultgren
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Det som tycks bekymra Anders Gustavsson är att Ida Larsson både är anställd av Karlshamns kommun och skribent hos oss på Sydöstran.

Tydligen anser han att hon bör utnyttja sin position till att svara på diverse angrepp, kritik och politiska frågor som rör Karlshamns styre. Istället för att skriva om trivialiteter som barnuppfostran och Israel-Palestina.

Det är absurda påståenden.

Vi på Sydöstran utesluter inte folk som har politiska ämbeten att skriva hos oss. Vi upplåter plats exempelvis åt försvarsminister Peter Hultqvist som regelbundet medverkar, och då inte måste ägna spaltutrymmet åt att bemöta borgerliga angrepp.

Som gästkrönikörer är vi öppna för alla som vi tycker är intressanta. Vi tvekar inte ens att låta sådana som kallar sig ”kommunister” att skriva. Och vi tar med förtjusning emot texter av gamla partiledare för liberalerna.

Och i våra ”måndagsledare” intervjuar vi personer från alla samhällets områden, advokater, ekonomer på Svenskt Näringsliv, professorer, författare, miljöaktivister, forskare, politiska föredettingar och politiker i vardande.

Vi inte bara upplåter plats, utan också upprätthåller en tradition som vi är oroliga över att den ska förfalla, nämligen att ledande politiker också ska vara publicister som inte nödvändigtvis enbart skriver i ämbetet.

Nu tror vi inte att BLT:s ledarsida tycker så mycket annorlunda i dessa frågor. De har något annat i kikaren. Nämligen att understödja en bild av Karlshamns kommun som ett sossehärke.

De ägnar sig åt klassisk propagandateknik, nämligen att skapa en ”berättelse” om en misskött kommun, en inramning till nästa års valrörelse. Den ska handla om Karlshamns problem, inte möjligheter. Flaskan ska vara halvtom, inte halvfull.

"Vad BLT:s ledarsida ägnar sig åt är att bidra till en berättelse inför nästa val om att Karlshamn är en kommun i förfall därför att sossarna är en samling plattfötter. Deras besatthet av Karlshamn är helt enkelt strategisk."

Vad BLT:s ledarsida ägnar sig åt är att bidra till en berättelse inför nästa val, om att Karlshamn är en kommun i förfall och sossarna en samling plattfötter. Deras besatthet av Karlshamn är helt enkelt strategisk.

Därför försöker de framställa Karlshamn som om det är på väg att sjunka i havet som ett modernt Atlantis.

Detta är en politisk modell som alla ägnar sig åt till och från. Vi nämnde exempelvis i gårdagens ledare hur vänsterpartiets Nooshi Dagostar genom ett evinnerligt tjatande lyckades göra marknadshyror till en central fråga i partiledardebatten. Trots att det inte finns något förslag om marknadshyror så blev det ett gräl som om det funnits ett sådant.

Genom att uppfinna ett problem och gå till hårt angrepp tvingas motståndarna att svara, och den som tar i tillräckligt mycket tvingar motståndarna att gå i svaromål.

Således. Vad BLT gör är att följa propagandakonstens instruktionsbok och hoppas på att skapa tillräckligt med rök och damm för att få en diskussion om en katastrof som inte finns.

Då gäller att hitta något lämpligt mål i fiendens styrkebälte att angripa. Ida Larsson är då ett lämplig: Duktig, kvinna och socialdemokrat. Ett utmärkt offer för borgerliga spyor.

Läs mer