Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Bra besked om fastighetsskatt

Statsminister Stefan Löfvens besked om att det inte blir någon ny fastighetsskatt är välkommen.
Publicerad 6 maj 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Egnahemsägarna, de är vårt folk, sade Gunnar Sträng. Det verkar Stefan Löfven också tycka.
Egnahemsägarna, de är vårt folk, sade Gunnar Sträng. Det verkar Stefan Löfven också tycka.Foto: Fredrik Sandberg / TT

I ett uttalande säger han följande i ett Facebookinlägg: ”Vanligt folk ska aldrig behöva oroa sig för att behöva gå från hus och hem om det område de bor i blir populärt”.

Det påminner lite om den socialdemokratiske finansministern Gunnar Strängs berömda ord från 1962 om att ”egnahemsägarna, de är vårt folk”!

Annons

Men nog borde väl de rika betala mer? Om några bor i slott medan andra bor i kojor?

Den som vandrar genom de mer välbeställda medelklassområdena kan notera den höga bostadsstandarden. Det är feta bilar parkerade utanför, vacker fasadbelysning, luftvärmepump, pool och nyrenoverade kök värdig vilket matlagningsprogram som helst. Det är bildskärmar i alla tänkbara storlekar, hushållsapparater och knappt använda verktyg.

Den som ser hur fint medelklassen bor förstår att det är fler än inbrottstjuvar som frestas att göra en liten räd ...

”Den som ser hur fint medelklassen bor förstår att det är fler än inbrottstjuvar som frestas att göra en liten räd ...”
Stig-Björn Ljunggren

De flesta i dessa områden är beredda att slanta upp lite mer för att få bo kvar. Det är inte där skon klämmer, utan att där finns också en grupp som inte har råd att betala mer. Eller som tycker det är fel att de ska tvingas sälja sommarstället de fått ärva, bara för att området blivit populärt och priserna gått upp.

Eller som Stefan Löfven uttrycker saken: ”Kritiken mot fastighetsskatten handlar inte om viljan att bidra till det gemensamma, utan om löntagares rädsla för att behöva lämna sitt hem”.

Men behöver inte staten mer pengar för att satsa på välfärden?

Jo, det är sant. Men det viktiga är att staten får in pengar, snarare än att skatten för enskilda går upp. Exempelvis att fler kommer i arbete - och betalar skatt.

Dessutom är det faktiskt så, att den ”fastighetsavgift” som vi har idag ger ungefär lika mycket i inkomster till staten som fastighetsskatten gjorde.

Men vi kan väl ha en fastighetsskatt som är väldigt låg? Någon tusenlapp till har väl folk råd med? Det är bara att avstå från en ny grill, eller vänta med att köpa en massa blommor som ändå vissnar?

Fast vi vet alla att det aldrig är så det fungerar. Det som händer med en ny skatt är att den alltid – inledningsvis – är försumbar. Sedan ökar skatten gradvis. Det är ungefär lika som företag agerar. De ser till att få oss att acceptera en låg kostnad och ser sen till att skruva upp denna så långt som folk tyar.

Annons

Ty företagen har en begränsning - folk kan byta leverantör om priset blir för högt. Det är lite svårare när det gäller skatter. Antingen kommer folk att fuska – eller flytta.

Fast det finns också ett annat alternativ – som i det här fallet - och det är att rösta på ett parti som lovar att inte återinföra fastighetsskatten ...

Det är också det som Stefan Löfven vill undvika. Och han betonar att ska skatter är något vi ska konstruera i samförstånd:

”Vi socialdemokrater kommer att fortsätta värna en trygg och långsiktig finansiering av sjukvården, äldreomsorgen och skolan men också se till att välja de vägar som samtidigt upprätthåller en hög legitimitet och folklig förankring för det sätt skatterna tas in.”

”Folklig förankring”, det var orden.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons