GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Bruksortens sista chans till renässans

Det är lätt att bli dyster av industrins utveckling i Blekinge. Ett län som fram till 1960- och 70-talet präglades av blomstrande industrier, skramlande fabriker och tusentals arbetstillfällen - på Volvo, i porslinsfabriken och på LM Ericsson.
En ny grön industriell utveckling - en chans för renässans även för Blekinge.
En ny grön industriell utveckling - en chans för renässans även för Blekinge.
Foto: Mattias Mattisson
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Industrikrisen från 60-talet och framåt drabbade stora delar av landet, men slog ovanligt hårt mot just Blekinge. Förra året gick nästan var fjärde ung Blekingebo utan jobb. Det är den högsta ungdomsarbetslösheten i landet. Samtidigt som arbetslösheten drabbar orter i Blekinge och andra delar av Sverige hårt, pågår en annan galopperande kris mitt framför våra ögon - klimatkrisen.

Uppgiften kan tyckas förlamande. Samtidigt finns det hopp. I Europa och USA blåser vindar för förändring. Den gemensamma nämnaren är en grön ny giv – en återerövring av politiken och demokratin, där en aktiv stat tar sig an de utmaningar vi står inför.

"Den gemensamma nämnaren är en grön ny giv – en återerövring av politiken och demokratin, där en aktiv stat tar sig an de utmaningar vi står inför."

Ibland låter det på de klimatpolitiska diskussionerna som att vår planet ska räddas genom att storstadsborna köper en elcykel, vanligt folk får dyrare bensin och arbetarklassen skuldbeläggs för den där Mallorca-resan med ungarna de kanske har råd att göra vart fjärde påsklov. Detta kan inte vara Socialdemokraternas svar på de utmaningar Sverige - och världen - står inför.

Vi möter just nu två lika galopperande kriser som bara en modig socialdemokrati kan ta hand om; de växande ekonomiska klyftorna och den eskalerande klimatkrisen.

Under samma decennier som klimatkrisen fördjupats har de ekonomiska klyftorna vuxit i stora delar av världen. Sverige sticker ut som ett av de rika länder där ojämlikheten vuxit mest och snabbast. Det är ingen slump att de här processerna sammanfaller i tid – de har gemensamma rötter i globaliseringens era och nyliberalismens politiska projekt.

En rättvis klimatomställning kräver en modig socialdemokrati och en aktiv stat som vågar göra investeringar. Framväxten av nya, gröna industrier behöver stöttas, befintliga industrier behöver hjälp att ställa om och bostäder och lokaler behöver klimatanpassas. Investeringar som skulle skapa jobb, få industrisamhällen att åter blomstra och ge Sverige förutsättningar att nå Parisavtalets mål - utan en politik som skuldbelägger vanligt folk för deras individuella val vid köttdisken.

Kanske låter det som en utopi i någons öron, men faktum är att vi redan ser detta ske - med grön stålproduktion i Boden och batteritillverkning i Skellefteå. Samma utveckling kan ske i exempelvis Ronneby, Sölvesborg och Olofström.

En grön ny giv för Sverige vore en grön ny giv för Blekinge - och många andra bruksorter och städer som är beroende av både nya gröna industrier, investeringar i infrastruktur och omställning av de befintliga.

Det är hög tid att modiga socialdemokrater tar på sig ledartröjan för en klimatomställning som är hållbar för både innerstad, ytterstad, och landsbygd - och genomförbar för både plåtslagare, direktörer och undersköterskor. Rättvis, helt enkelt.

Linn Svansbo, praktikant Sydöstran

Läs mer