Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Det finns listor och det finns listor

Listor fascinerar oss alltid, eftersom de upplevs som en spegel för verkligheten som samtidigt har brister som gör att vi kan kritisera dem. De har rätt, de har fel.
Publicerad 22 september 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Maja Ekelöf, författare till klassikern ”Rapport från en skurhink”, med på Fönstrets lista över främsta böckerna om städning.
Maja Ekelöf, författare till klassikern ”Rapport från en skurhink”, med på Fönstrets lista över främsta böckerna om städning.Foto: Owe Sjöblom / SvD / TT

Det finns listor och så finns det listor. Exempelvis har senaste ”Fönstret” en lista på de främsta böckerna om städning. Vinnaren är givetvis är historien om Noaks Ark ur Bibeln.

Syndafloden är litteraturens mest imponerande beskrivning av hur en storstädning kan gå till. Imponerande därför att den dels kan ha ursprung i en verklig händelse, men dels därför att den alltid är mer eller mindre aktuell.

Annons

Med på listan är också Maja Ekelöfs ”Rapport från en skurhink”.

En annan lista är den som tidskriften Fokus gör på vilka kommuner som det är bäst att leva i. Här kommer alla Blekingekommuner långt ner, Ronneby läggs till och med i sumpen tillsammans med en handfull andra sorgebarn som Surahammar och Kramfors. Medan Lomma, Nacka och Habo är bäst.

Vi gillar också Arkitektupprorets listor. De har exempelvis utsett Sundsvall till Sveriges vackraste stad. Medan Karlskrona kvalade in som 4 efter Visby och Lund.

Sen att Sundsvall är vackert därför att hela stan brann ner vid rätt tidpunkt är en annan sak.

När det gäller opinionsmätningar finns en enkel tumregel att följa. En mätning är ingen mätning. Två mätningar närmar sig tre, och det är först då det kanske har hänt något. Helst ska det vara 10.

Med denna insikt i bagaget kan vi undersöka Svenskt Näringslivs ranking av svenska kommuners företagsklimat.

Där kan vi konstatera att Sölvesborg ligger bra till, plats 77 av Sveriges 290 kommuner. Det är resultatet av en långsiktig satsning på att systematiskt förbättra för företagandet. Under ett decennium har kommunen gått från 263 till 77.

Svenskt Näringslivs Johan Dalén menar att när politiken sätter en tydlig prioriteringar så ger det också resultat. Det kräver att politiker och tjänstemän jobbar i samma riktning, att ambitionen genomsyrar hela organisationen.

”Men vi tvivlar inte en sekund på att de övriga kommunerna i Blekinge kan lära sig något av Sölvesborg: Satsa på företagandet!”
Stig-Björn Ljunggren

Som sagt, det går att ha synpunkter på Svenskt Näringslivs lista, precis som alla andra sammanställningar. Men vi tvivlar inte en sekund på att de övriga kommunerna i Blekinge kan lära sig något av Sölvesborg: Satsa på företagandet!

Frågan är om den uppmaningen gäller fler. Exempelvis en färsk rapport från Arena, som tillsammans med Friedrich Ebert Stiftung tagit fram en forskningstung beskrivning av de regionala socioekonomiska skillnaderna, ”Ett ojämlikt Sverige”.

Annons

Där klustras olika delar av vårt land beroende på förutsättningarna – exempelvis om det är storstad eller glesbygd – och slutresultatet är mer resonerande än en klatschig ”10 i topp”-lista.

Intressant är de rekommendationer som rapporten ger för att minska ojämlikheten. Viktigt är exempelvis förbättrade transportmöjligheter, vidga arbetsmarknadsregionerna, aktiv bostadspolitik yrkesnära utbildningar, integration, bra skolor, satsa på energiproduktion etc.

Typiskt politiska frågor, med andra ord.

Men även om allt detta också väl passar in i näringslivets förkunnelse saknas ändå en pusselbit i Arenas rapport: Satsa på företagande i stort och smått. Långsiktigt, systematiskt och medvetet.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons