Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Filosofi från Sölvesborg

Sölvesborg känns inte riktigt svenskt. Så tänkte jag första gången jag kom dit. Med mina rötter i en norrländsk bruksort, är bilden av det normala att det ska göra tappra försök att med betong se modernt ut.
Publicerad 18 december 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Staten markerar tydligare närvaro i Sölvesborg. Och förbättrar förhoppningsvis tillvaron.
Staten markerar tydligare närvaro i Sölvesborg. Och förbättrar förhoppningsvis tillvaron.Foto: Janerik Henriksson/TT

Hembygd består av en rykande skorsten omgiven av trähus och skog. Stan är något i rött tegel med ett stort Domusschabrak i mitten.

Men Sölvesborg var fint som i en julkalender, det kändes som att vara i Danmark, men med den skillnaden att här gick det nästan att förstå vad folk sade.

Annons

Det påtalas ofta om Blekinge att det är just detta, vackert, men samtidigt har problem med utflyttning och utarmning. Själv tycker jag att folk gör rätt i att flytta. I synnerhet när de är unga gäller det att röra lite på sig, bortom 70-skylten. Jobba med lite av varje. Testa.

En av mina favoritanekdoter apropå att följa sina ingivelser handlar om John Lennon. När han kom hem med sin första gitarr kommenterade hans fostermamma: " A guitar's all right John. But you'll ever earn your living by it…"

När Beatles dragit in sina första miljoner så köpte Lennon ett hus till henne där just detta citat fanns ingraverat …

Men, och det är själva poängen, efter att ha luffat runt lite i såväl terrängen som bland tänkbara sysslor, är det dags att slå sig ner lite mer varaktigt. Och då är det bra ju fler platser det finns där livets nödvändigheter är tillgängliga.

Dagens moderna samhällsplanerare talar exempelvis om ”15-minutersregeln”, nämligen att vi ska bygga samhället så, att allt vi behöver finns inom 15 minuters promenad.

Jag inser att det inte är rimligt där jag bor, i Korsanäs, eller att ens Listerby kan få allt.

Men i Sölvesborg går det.

”Jag inser att det inte är rimligt där jag bor, i Korsanäs, eller att ens Listerby kan få allt.”
Stig-Björn Ljunggren

Därför är också beskedet om att staden får ett statligt servicekontor välkommet. Hela projektet med statliga servicekontor slår egentligen två flugor i en smäll:

Det är ett sätt att markera ökad närvaro i hela landet.

Nödvändigt eftersom vi under många år haft en långsam utarmning av vissa landsdelar, där statlig verksamhet gradvis försvunnit.

Annons

Förklaringen är förstås urbaniseringen i sig, men också att olika myndigheter, på sin kan, haft starkt tryck på sig att effektivisera. Det har lett till att de helt rationellt och med politikernas goda vilja, dragit ner på verksamheten där trycket varit lägre.

Men slutresultatet för landet i sin helhet har gjort att folk känt sig övergivna. Och när staten lämnar scenen ger det missnöjets apostlar en chans att ta över pjäsen.

Den andra flugan som statliga servicekontor smäller är att medborgaren får det enklare och bättre. Istället för att gå till flera olika inrättningar med sina ärenden, så kommer det att finnas på samma ställe.

Principen heter ”en dörr in” och praktiseras i en del framsynta kommuner där exempelvis den som vill starta en affärsverksamhet får en kontaktperson som hjälper till med att lotsa ärendet genom kommunens labyrinter.

Kanske skulle det gå att att utvidga denna tanke till att de statliga servicekommunerna också i framtiden omfattar kommunerna. För den enskilde är ett bygglovsärende och en körkortsansökan oerhört lika. Vi måste få ett godkännande av dem som bestämmer. Nog är det väl då helt rimligt att det kan ske på samma ställe?

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons