GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Från riksdagsfronten föga nytt

Partiledardebatten i riksdagen igår var, för oss som är positivt inställda, till stora delar mycket bra och upplysande.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) lyckades under partiledardebatten i riksdagen skickligt skapa en debatt om något som inte finns.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) lyckades under partiledardebatten i riksdagen skickligt skapa en debatt om något som inte finns.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Dagens partigarnityr är kanske inte det historiskt sett bästa vi haft, det finns ingen ”vuxen i rummet” i det här gänget, men i huvudsak är de faktiskt rätt duktiga.

Fast de kanske är dåliga på att visa detta.

Och att de har svårt att få ett stabilt styre beror på att vi väljare begåvat parlamentet med 8 partier utan förutsättningar att bilda en majoritetsregering.

Den som vill veta något om politik, vill lära känna argumenten, gör rätt i att lyssna noga på vad de säger. Överhuvudtaget är riksdagsdebatter mycket upplysande och betydligt intressantare än vad många tror.

Egentligen är de dessutom rätt överens om vad som är problemen och vad som behöver göras. Men en debatt är platsen för att överdriva skillnader.

Att partierna ryktar sina respektive pållar och är ovilliga att ge sig in på andras områden kan förvisso vara irriterande. Men de försöker ofta, när de har grälat lite, i svensk samförståndsanda, säga att de gärna vill sätta sig ner och tala om saken.

En notering vi kan göra från gårdagens debatt var att själva pandemin inte längre är en stor sak. Detta, kan vi tro, beror främst på att folk nu börjat få sina vaccindoser, vi ser konturerna av en återgång till det normala, och i vart fall så tyder ingenting på att Sverige kommit ur detta så mycket sämre än något annat land.

Således får oppositionen koncentrera sig på kriminaliteten, skjutningarna och driva frågan om att staten måste få rätt att avlyssna medborgarna. Friheten under övervakning, är den nya tidsandan.

Och tanken är förstås att den som inte har något att dölja inte har något skäl att vare emot att makten har tillgång till vår kommunikation via nätet, eller tittar på oss med kameror.

Vi förstår viljan att komma åt kriminaliteten. Men vi är också oroliga för vad denna kontrollusta kan leda till framöver. Nu är det gangsters som ska kontrolleras. Men sen då?

Den stora stjärnan i gårdagens debatt var nog ändå vänsterpartiets Noshi Dadgostar. Hon höjde det avmastade kommunistpartiets upprorsfana på ett skickligt sätt. Hennes retorik var så kraftfull, att det kom att låta som om marknadshyror är på väg att genomföras nu, och att katastrofen väntar runt hörnet.

Förvisso konstaterade de andra partiföreträdarna att något förslag ännu inte är lagt, men det hjälpte föga, eftersom Dadgostar så envetet bet sig fast vid frågan.

Vänsterpartiet lyckades således få till stånd en debatt om för- och nackdelar med ett system som inte finns.

"Vänsterpartiet lyckades således få till stånd en debatt om för- och nackdelar med ett system som inte finns."

Slutligen ett par triviala noteringar:

Den långe företrädaren för liberalerna, Johan Persson (drygt 190 sägs det) höjde ständigt talarstolen till de övrigas förtret, eftersom de inte riktigt bemästrade knapparna. Är detta hur vi kommer att minnas liberalernas insatser under sina sista år i riksdagen?

Den enda ideolog som nämndes såvitt vi kunde höra, var den superliberala Ayn Rand, som författat en lång rad episka böcker som påverkat många nyliberaler i Sverige, i världen. Så var är Marx, Hayek och Mill nuförtiden?

Således. Från riksdagsfronten föga nytt.

Läs mer