Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stig-Björn Ljunggren: ”Ge oss fler miljardärer”

Häromdagen hade Jonna Sima en text på Aftonbladets ledarsida med rubriken: ”Många miljardärer är ett samhällsproblem” och ”Klasshat göder de kriminella gängen".
Publicerad 1 september 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Ge oss gärna fler miljardärer, som exempelvis industriman nen Carl Bennet.
Ge oss gärna fler miljardärer, som exempelvis industriman nen Carl Bennet.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Tanken som rubriken är tänkt att förmedla är mycket enkel: En miljardär kommer till stan, det gör folk avundsjuka, och därmed får de kriminella gängen näring.

Slutsats: Kan vi köra bort miljardärerna så bekämpar vi gängen.

Annons

Frågan är om det krävs en miljardär? Eller räcker det med ett villaområde där folk jobbar, har hoppborgar där glada barn leker, där det står en fet elbil utanför, och fredagsvinerna sällan kostar mindre än 100 spänn för att några ska bli avundsjuka och börja tänka gängtankar?

Även om denna burgna medelklass i princip lever på bankens generösa kredit, så visst väcker det tankar inte bara på att livet är orättvist, utan också att dessa människor har råd med lite mer skatt? Och att den som bryter sig in där när ägarna är på någon lång semester egentligen bara uppvisar fördelningspolitik i praktiken?

Vi tycker inte så.

Visst har socialdemokratiska företrädare allt som oftast profilerat sig på att ta från de rika och ge åt de fattiga. Men i grunden har partiet samtidigt alltid begripit att all fördelningspolitik som är tänkt att fungera långsiktigt måste börja med att försäkra sig om att inte ta mer än vad som är nödvändigt, se till att det används utan slöseri, samt fördela resurser på ett sätt som är enkelt, tydligt och rättvist. Samt försöka mobilisera människor så att de själva kan förbättra sin tillvaro.

Det är inget problem med miljardärer, bara de betalar skatt som alla andra. De kan också vara bra att de blir fler om det är ett resultat av att vi har ett dynamiskt näringsliv. Som sätter folk i arbete och därmed bidrar till välfärden.

Fördelningspolitik har för socialdemokraterna inte främst handlat om att ge pengar till dem som det är synd om. Utan att fördela möjligheter i form av utbildning, arbete, en lön att leva på, sedan det grundläggande som mat och bostad är tryggat.

Socialdemokraterna har oftast varit mer intresserade av att lyfta botten snarare än att kapa toppen i samhällspyramiden.

”Socialdemokraterna har oftast varit mer intresserade av att lyfta botten snarare än att kapa toppen i samhällspyramiden.”
Stig-Björn Ljunggren

Därför har den dominerande lösningen varit att försöka plocka av de rika och välbärgade tillräckligt mycket utan att de packar sina väskor och sticker, men sett till att resurserna används så att de gör nytta för alla, exempelvis genom att ge folk chansen att skaffa sig en utbildning, samt sett till att pengarna används effektivt. Inte en krona ska slösas.

För att understryka detta är många av våra trygghetssystem mer som försäkringar än bidrag. Jobbar du mer ska du också ha högre ersättning än den som betalat in mindre.

Om folk ser att de får något tillbaka, då kommer de också fortsätta vara beredda att betala vad det kostar. Men om den kopplingen försvagas, då är det fara å färde.

Annons

Därför är inte problemet hur många miljardärer vi har, utan att många människor står utanför arbetsmarknaden.

Vi behöver en socialdemokratin som inte ute efter att göra avundsjukan till den politiska drivkraften, utan istället stimulera människors vilja att skaffa sig ett bättre liv.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons