GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ledare: Godheten och ondskan i maskopi

Publicerad 23 november 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Horace Engdahl noterar helt riktigt att ondskan och godheten kan vara i maskopi med varandra.
Horace Engdahl noterar helt riktigt att ondskan och godheten kan vara i maskopi med varandra.Foto: Erik Simander/TT

Vi lever i de annalkande katastrofernas tid. Om inte Putin snart invaderar oss kommer kineserna och tar över. EU brakar ihop, idioten blir återvald i USA, lågkonjunkturen står inför dörren när coronan biter sig fast, och om inget annat händer så kommer mikroplasterna att döda oss. Fast sakta.

Den mer omedelbara katastrofen står klimatet för. Eller så är det energipriserna och cementbristen. Det är bara att välja.

Tecknen hopar sig: Om det kommer snösmockor visar det att klimatet slutligen brakar samman. Om det inte kommer något snö alls tolkas på samma sätt.

För några år sedan fanns en annan debatt som i sin struktur liknar klimatdebatten, nämligen flyktingfrågan.

Då hävdade några att en katastrof var på väg att inträffa, andra försvarade den generösa flyktingpolitiken med att den antingen var lönsam i längden, eller humanitärt nödvändig.

Debatten var hätsk. Så hatfull att många föredrog att tiga, eftersom de inte ville riskera pestflagg eller drabbar av hat.

De djupt engagerade trängde undan övriga. Ty alla som tycker sig höra domsbasuner ljuda vid minsta kvitter är ofta oförsonliga i sitt bemötande av andra.

Det finns hos alla som rider käpphästar en tendens att tolka alla händelser som bekräftelser på att de själva har haft rätt hela tiden. De har skådat sanningen och har därför rätt att fördöma andra människor, ta till extrema metoder och framförallt inte lyssna på kritik.

Några tror att klimatet kommer att döda oss inom 10 år om vi inte omedelbart tar bort köttet från julbordet. Andra är säkra på att Sverige är på väg att bli ett islamiskt land om några får tillstånd att be till sin gud på platser där hedningar också vistas. Ljudet av böneutrop är sista steget innan islam blir statsreligion och sharia införs.

Och den som försöker nyansera dessa påståenden blir strax kölhalad i debatten.

Mitt praktexempel är när någon lade ut ett kanelbullsrecept på sociala medier. Det dröjde inte många minuter förrn något snille i kommentatorsspalten tog upp migrationsfrågan ...

De katastrofmaniska blir med sin kärlek till det goda ondskefulla.

”De katastrofmaniska blir med sin kärlek till det goda ondskefulla.”
Stig-Björn Ljunggren

Det är bra när larm gör oss uppmärksamma på att det finns problem. Det skadliga är att alarmisternas blinda övertygelse försvårar en diskussion om saken.

Det som för ut oss på det sluttande planet mot det auktoritära, eller nyfascistiska, samhället är inte att folk säger olämpliga saker. Det får vi leva med. Utan det är att de med sin frenesi, sin brinnande vilja, försöker tysta andra. Att de i sin iver inte längre gör sig kommunicerbara. Att de inte tål att lyssna på alternativa röster.

Det öppna samhälle försvaras bäst genom att vi upprätthåller ett anständigt samtal med ömsesidig respekt på lokal nivå. Då följer resten med.

Låt oss därför inte hetsa upp oss så förbannat. Horace Engdahl skriver i ”Den sista grisen” att sanningsivern gör att människor blir mordlystna - och att hoppet för oss därför står till ljumheten:

”Onda människor är onda därför att det är blint övertygade om att deras gärningar har ett gott syfte. Godheten och ondskan är i maskopi.”

Därför. Låt oss lyssna på alla, utan att hata annat än tystnaden.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post