GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Hedra Monopolspelet

Nu när det börjar likna sommar så finns det en möjlighet att med tre övningar undersöka hur sossig omgivningen är.
Monopolspelet - ett brutalt kapitalistspel som framkallar sossesjälen.
Monopolspelet - ett brutalt kapitalistspel som framkallar sossesjälen.
Foto: JESSICA GOW
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

1) Samla alla vänner, plocka fram krocketspelet och börja spela.

Det som utmärker krocket är att alla spelare har sina egna regler.Det krävs därför förhandling för att få ett gemensamt regelverk. Alla parter framför sina åsikter. Rimligheten i olika förslag vägs samman med strävan att uppnå enighet. Och ett kollektiv avtal.

Men finns alltid någon auktoritetstroende borgare i gänget som försöker vifta med regelböcker eller andra heliga källor som ska övertrumfa vad spelarna tycker är rätt och riktigt.

Ge också akt på de figurer som inte tvekar att slå ut lille Pelle ur spelet, medan sossarna och de socialliberala i gänget tycker att 6-åringar ska ha lite extra stöd för att kunna vara med i gemenskapen.

(Sen finns det förstås vänsterpartister som anser att ingen ska vinna, varför bäst är att alla förlorar …)

2) Därefter sätter vi oss med ett glas rosé och resonerar lite med filosofen John Rawls:

Rawls hävdar att om vi funderar över hur ett samhället borde organiseras om vi själva inte vet vilken position vi kommer att ha. Vi vet inte om vi är handikappade, genialiska, har taskig självkänsla, är vi fattig eller rik. Hur vill vi då ha det ordnat?

Rawls antar till att börja med att de flesta då önskar ett samhälle där alla är garanterade vissa grundläggande saker som rättssäkerhet, frihet, rätten till ett eget liv, och så vidare.

Därefter kommer vi att vilja ha en försäkring mot att hamna i total fattigdom. Vi bestämmer att de som har det sämst får det så bra som möjligt utan att försämra hela samhällets utvecklingskraft. Existensminimum bör maximeras.

För att illustrera tankegången passar sommaren bra för ett Rawlsinspirerat experiment. Låt barnen dela upp ett stort maffigt glasspaket!

Låt Pelle sköta uppdelningen utan att veta om han själv ska välja först eller sist. Enligt Rawls teori kommer han då att göra bitarna någorlunda jämnstora. För att försäkra sig om att få tillräckligt.

Pelle vill inte ha lika för att han är sosse, utan han blir sosse för att han vill ha en hygglig bit av det goda.

"Pelle vill inte ha lika för att han är sosse, utan han blir sosse för att han vill ha en hygglig bit av det goda."

3) Men om det blir regn då? Då går vi inomhus och spelar Monopol!

Monopol kan tyckas vara en hyllning till den brutala kapitalismen, men brukar ibland faktiskt lägga grunden för en förståelse av det svenska folkhemmets tankefigur. Det framkallar sossen hos många.

Exempelvis får alla lika mycket pengar inledningsvis, och sedan en slant att sätta sprätt på för varje varv. En slags medborgarlön.

Eftersom det är tärningen som styr inledningen av spelet råder rättvisa – alla har samma chans att få de bästa gatorna bara de inte fegar för mycket.

När väl fördelningen ägt rum kommer förhandlingsfasen. Då kan spelarnas begåvning och läggning spela större roll.

Men det intressanta är att spelarna ibland inför regelvidriga subventioner för att hålla kvar de yngsta medlemmarna och vidmakthålla trivseln. Medan andra utvecklar ett slags kreditsystem som gör att även ruinerade spelare kan fortsätta spela.

Således. Folkhemstanken smyger sig in även i en kallhamrad kapitalistisk ordning.

Läs mer