Ledare: Kommunsammanslagningar? Inte om folket får bestämma!
Det finns ingenting som tyder på att folket stödjer förändringar om de får rösta om saken. Väl ingrodda traditioner vinner över visionära förändringsförsök. Folk tar det säkra före det osäkra. Oavsett hur nödvändigt det är att göra nytt så vinner uppfattningen att ”vi vet vad vi har men inte vad vi får”.
”Oavsett hur nödvändigt det är att göra nytt så vinner uppfattningen att 'vi vet vad vi har men inte vad vi får'.”Stig-Björn Ljunggren
Klassikern är förstås folkomröstningen om högertrafik. En massiv majoritet sade nej och ville fortsätta köra på vänster sida. Några år senare framstod detta som idiotiskt och politikerna beslutade att genomföra högertrafik.
Skälet var förstås att utvecklingen med ökad biltrafik gjort det nödvändigt att ändra.
Av detta kan vi lära oss att beslut av den här karaktären inte bör presenteras för folket förrn det är uppenbart vad som är nödvändigt. Det var också därför som väljarna (knappt) sade ja till EU, men nej till EMU. Det ena framstod som rimligt, det andra inte.
Detta är ett argument för att gradvis låta kommunerna samverka allt mer kring de frågor som är lämpliga. Därmed blir också gränsdragningen gentemot övriga kommuner uppluckrad, inte minst till Region Skåne.
Det finns förstås invändningar mot detta resonemang. Exempelvis har Sverige vuxit ur den regiondelning som Axel Oxenstierna ritade upp på 1600-talet. Men våra fega politiker har inte vågat göra något åt den saken, trots att indelningen blir allt mer obsolet. Arbetsmarknadsregionerna har sedan länge sprängt regiongränserna.
Trots det skulle troligtvis även en nationell omröstning om nya regioner också leda till ett nej.
På så sätt är det beundransvärt att kommunpolitikerna bakom förslaget är beredda att frivilligt gå upp på schavotten och få sitt förslag halshugget.
Således. Spola planerna på folkomröstning. Genomför ett ambitiöst samverkansprojekt istället. Då kommer det att bli naturligt att så småningom fullborda sammanslagningen.
Men, säger vän av ordning, är det inte rimligt att folket får bestämma en sådan här stor sak?
Ja, men det finns fler sätt att veta vad folk egentligen tycker. Ett är att partierna söker upp medborgarna för att diskutera detta. Ett annat är att genomföra kvalificerade opinionsundersökningar där fokusgrupper får diskutera konsekvenserna av olika alternativ. Alltså ”medborgardialog” snarare än att bygga en scen för populister.
Demokrati handlar inte enbart om att rösta. Utan också att samtala sig fram till gemensamma lösningar. Det är först när detta inte fungerar som voteringen kan användas som medel.